Uro på Vestbredden: Bomber mod soldater i Nablus og palæstinenser skudt ved Betlehem

Mens det israelske parlamentsvalg nærmer sig med hastige skridt, har de israelske sikkerhedsstyrker travlt på Vestbredden, hvor uroen de seneste dage er taget til.

Efter en periode med nogenlunde ro i området skete et terrorangreb i søndags, hvor den unge palæstinenser Omar Abu Leila dræbte en ung soldat og en rabbiner, der efterlod sig koene og 12 børn. Terroristen flygtede til den palæstinensisk by Bruqin, hvor de israelske styrker først fandt ham tirsdag. Da de ville pågribe ham, affyrede han skud mod soldaterne, som skød igen og dræbte den unge mand.

Det palæstinensiske parti Fatah har på sin facebookside hyldet ham som martyr, hvor de kalder ham ”den perfekte person” og giver ham ”en militær salut”.

Hans familie kan nu se frem til månedlige udbetalinger fra Det Palæstinensiske Selvstyre, som har den praksis, at man belønner de ”martyrernes” efterladte. De israelske styrker følger deres praksis og er i gang med at forberede nedrivningen af terroristens hus.

 
Josefs grav i Nablus, det bibelske Sikem (Foto: Claus Kristensen)

Besøgende i Nablus angiveligt mødt med brandbomber

Yderligere to palæstinensere mistede livet onsdag morgen. Det skete i forbindelse med en gruppe religiøse jøders månedlige besøg ved Josefs grav, som ligger i den palæstinensiske by Nablus. Fordi byen er en del af område A, hvor israelerne ikke er ansvarlige for sikkerheden, bliver disse grupper altid eskorteret af israelske soldater, når de skal besøge graven.

Ofte er besøgene forbundet med uro og nogle gange også stenkast. Men denne gang blev gruppen ifølge militæret mødt af bomber, som blev kastet mod dem fra en bil af to unge mænd. Militæret siger i en udtalelse, at soldaterne svarede igen ved at affyre skud mod personerne i bilen, og at en bulldozer på samme tid kørte ind i bilen. Og at det var det, som dræbte de to mænd, som begge var omkring 20 år. Det fremgår ikke umiddelbart, hvorfor der var en bulldozer på stedet, og hvem der kørte den.

En repræsentant for det palæstinensiske parti Fatah har imidlertid benæget, at de to unge mænd kastede eksplosive genstande mod den jødiske gruppe. I dag er der udråbt sørgedag i Nablus, hvor man også sørger over Omar Abu Leila (terroristen fra i søndags).

 

Usikkerhed om skuddrab ved Betlehem

Ligesom der altså er uenighed om, hvad der ledte op til, at det israelske militær affyrede skud mod de to mænd i Nablus, hersker der også usikkerhed om, hvad der skete, da en 26-årig palæstinenser blev skudt af israelske styrker onsdag aften.

Ifølge en foreløbig undersøgelse, som er foretaget af to højtstående personer fra det israelske militær, kastede manden med sten mod forbikørende biler. De to israelere angiver dog også i deres undersøgelse, at situationen muligvis er blevet misfortolket af de soldater, der skød manden. Man nævner blandt andet den mulighed, at stenene ikke blev kastet mod biler, men var en del af ”en intern tvist mellem palæstinensere”. Militæret vil nu foretage en grundigere undersøgelse af sagen.

Men ifølge en højtstående politiker fra Betlehem var der ikke tale om stenkast overhovedet. Han påstår, at den dræbte blev skudt, i forbindelse med at en anden palæstinenser i en bil var blevet skudt og såret. Da den 26-årige gik hen for at hjælpe ham, blev han skudt og dræbt.

 

Opfordrer til konfrontation

De forskellige episoder – og uenigheden om, hvad der helt præcist er sket – kan meget vel skabe en anspændt situation på Vestbredden i de kommende uger.

Medlemmer af aktivistgruppen ved navn ”De Nationale og Islamiske Styrker” har udråbt sørgedag i dag, men har også opfordret palæstinensere til at opsøge konfrontation med både israelske soldater og bosættere i de kommende dage. På den måde ønsker de at ”ære folkets martyrer”.

 

Demonstrationer mod Hamas i Gaza lever stadig

I Gaza er der også uro, men her er folkets utilfredshed ikke kun rettet mod Israel. I en ny og interessant udvikling har der den seneste uge været flere demonstrationer mod Hamas. Terrorgruppen har slået hårdt ned på demonstrationerne ved at bruge vold og ved at arrestere mange af dem, som har deltaget. Flere personer, som har filmet begivenhederne, er blevet banket af Hamas-soldater.

Det bliver meget interessant at se, om disse meget sjældne demonstrationer fortsætter og vokser, eller om det lykkes Hamas at lægge låg på. Fatah har hyldet demonstranterne og har anklaget Hamas for at have banket et af deres højtstående medlemmer. Demonstrationerne er med andre ord godt nyt for Fatah i deres interne magtkamp med Hamas. En ny meningsmåling viste også, at Hamas har mistet opbakning i forhold til Fatah i den palæstinensiske befolkning.

Hamas’ voldelige måde at håndtere demonstranterne på har også medført hård kritik fra bl.a. Amnesty International, som ellers primært kritiserer Israel.