Valgets nøglefigur tager et skridt væk fra Netanyahu

Benny Gantz fra Blå og Hvid og Benjamin Netanyahu fra Likud duellerer om premierministerposten ved det kommende valg 17. september. Men hvis meningsmålingerne holder bare nogenlunde stik, kan ingen af dem samle et flertal bag sig uden støtte fra det sekulære højrefløjsparti Yisrael Beiteinu og partiets leder, Avigdor Lieberman. Han har sagt, at han vil støtte den, som kæmper for en enhedsregering – altså en regering med både Blå og Hvid og Likud. Det har Netanyahu indtil nu afvist, mens Gantz har afvist at sidde i regering med Likud, så længe Netanyahu er partiets leder.

Mandag skete der så den udvikling, at Lieberman og Gantz indgik en aftale om at dele deres overskud af stemmer. Det kan alle opstillingsberettigede partier i Israel gøre. Det betyder, at det parti af Blå og Hvid og Yisrael Beiteinu, der er tættest på at få et ekstra mandat, får det andet partis overskydende stemmer – hvilket meget vel kan være nok til det ekstra mandat.

Begge partier har forsøgt at nedtone aftalen ved at kalde den ”en teknikalitet”. Men Likud anklager Yisrael Beiteinu for at støtte en ”venstrefløjsregering” – selvom Blå og Hvid kalder sig selv et centrumparti. På den anden side påstod den venstreorienterede fællesliste ”Demokratisk Union”, at Blå og Hvid nu har taget et skridt til højre.

Avigdor Liebermans parti står til en fremgang fra 5 til 10 mandater. (Foto: Ruben)

Om det er Blå og Hvid, der bevæger sig mod højre, eller Yisrael Beiteinu der bevæger sig mod venstre – eller slet ingen af delene – er svært at sige. Det er dog svært at komme uden om, at de to partier har taget et skridt mod hinanden ved at dele de overskydende stemmer. Og dermed må det også ses som en forbedring af Gantz’ chance for at blive premierminister. Det er svært at forestille sig, at Yisrael Beiteinu giver sine overskydende stemmer til Blå og Hvid for derefter at støtte partiets direkte rival og gøre Netanyahu til premierminister. Noget tyder på, at Gantz og Lieberman deler ønsket om at sikre Israel en ny premierminister.

 

Nye toner fra presset Netanyahu

Premierministeren har indtil nu sagt, at han ikke vil sidde i regering med Blå og Hvid. Nu melder de israelske medier imidlertid, at han i en privat samtale har sagt, at han vil være villig til at lade Blå og Hvid komme med i regering – dog ikke i stedet for de nuværende støttepartier, men som et supplement. Dermed er det ikke en enhedsregering, han åbner op for, men blot en meget bred regering. Men eftersom at det er fuldstændig utænkeligt, at Gantz vil agere støtte til Netanyahu, ændrer det ikke noget, da scenariet om en så bred regering er hypotetisk (selvom det er farligt helt at udelukke overraskelser i israelsk politik).

Premierministeren har i øvrigt nok at se til, da han stadig har truslen om en retssag hængende over hovedet. Han er mistænkt i tre tilfælde af magtmisbrug og korruption. Derfor har han forsøgt at få juridisk immunitet (ved lov sikre, at han som premierminister/parlamentsmedlem ikke kan retsforfølges), men rigsadvokat Mandelblit slog i denne uge fast, at han vil forhindre ethvert forsøg på dette. Den melding kom efter rygter om, at den tidligere justitsminister Ayelet Shaked har forsøgt at påvirke ham til at tillade immunitet.

To hovedmistænkte i den mest alvorlige sag (case 4000) var indkaldt til en indledende høring i denne uge. Anklagen går på, at Netanyahu har taget politiske beslutninger, der har gavnet ejeren af nyhedsmediet Walla, Shaul Elovitch, økonomisk. Til gengæld har Walla givet Netanyahu positiv omtale og kritiseret hans rivaler – især under valgkampene i 2013 og 2015.

Netanyahu selv skal til en sådan indledende høring 2.-3. oktober. Det bliver spændende at se, om han skal forsvare sig mod korruptionsanklager, mens han samtidig skal forsøge at sammensætte en regering. Eller om Gantz og Liebermans stemme-aftale indikerer, at Netanyahu til den tid vil kunne koncentrere sig fuldt ud om det, der meget vel kan ende med en retssag mod ham.