Venskabet mellem Trump og Netanyahu slår revner

Et af Benjamin Netanyahus bedste kort på hånden i forbindelse med det kommende valg har længe været hans gode forhold til Donald Trump og USA. Et forhold, der har gjort, at USA har flyttet sin ambassade til Jerusalem og anerkendt Israels annektering af Golan.

Men flere historier skaber nu tvivl om, hvor godt forholdet mellem Bibi og Trump egentlig er.

I dag skrev mediet Politico, at amerikanerne mistænker Israel for at have placeret aflytningsudstyr i nærheden af Det Hvide Hus samt andre strategiske steder i Washington – med det formål at aflytte den amerikanske regering.

Politicos nyhed baserer sig på samtaler med tre tidligere repræsentanter i Det Hvide Hus. De siger, at FBI har undersøgt aflytningsudstyret og konkluderet, at israelerne står bag. Netanyahus kontor har kaldt påstanden ”en lodret løgn” – og det samme har udenrigsminister Yisrael Katz.

Det forlyder, at USA ikke har tænkt sig at straffe Israel. En af de tre kilder siger samtidig, at selvom det er bekymrende, at Israel spionerer, så kunne man jo ”gætte, hvad vi [USA] laver i Tel Aviv”.

 

Trump skifter kurs over for Iran

Rygtet om et israelsk forsøg på aflytning kommer på et tidspunkt, hvor Trump er begyndt at tale usædvanligt positivt om Iran og har lagt op til, at han inden længe skal mødes med den iranske premierminister Hassan Rouhani. Det er ikke gode nyheder for Netanyahu, som fører en aggressiv kamp mod Irans forsøg på at skabe en base i Syrien og Irak, hvorfra de kan angribe Israel.

Det er heller ikke sikkert, at Trump er så begejstret for gårsdagens valgløfte fra Netanyahu om at annektere dele af Vestbredden. I hvert fald ikke hvis det løfte kolliderer med Trumps egen plan for fred mellem Israel og palæstinenserne. En plan, som efter sigende vil blive offentliggjort kort efter det israelske parlamentsvalg på tirsdag.