Voldelig rømning af to containere er valgkampens første slag

Torsdag morgen gennemførte israelske sikkerhedsstyrker en rømning af to containere, som bosættere 14. december havde placeret på den bakketop på Vestbredden, hvor den illegale bosættelse Amona engang lå.

Bosættelsen, som ifølge de israelske myndigheder var bygget ulovligt på privatejet palæstinensisk jord, blev rømmet og ødelagt i 2017.

Da de israelske soldater torsdag morgen kom for at fjerne de to nyligt opsatte containere, som blev brugt til at markere modstanden mod rømningen af Amona, blev de mødt af cirka 300 unge demonstranter, som befandt sig i de to containere. Her kom det til voldelige sammenstød, da demonstranterne angiveligt kastede med sten og satte ild til bildæk. Hele 23 soldater og sikkerhedsfolk kom til skade. Det samme gjorde 4 af de unge demonstranter.

Efterfølgende har Israels premierminister forklaret til medierne, at han faktisk havde givet ordre om ikke at rømme containerne, men at der angiveligt havde været en ”misforståelse i kommunikationen” mellem ham og lederen af aktionen.

Den forklaring er der tilsyneladende ikke mange, der køber. Blandt bosætterlederne er den generelle opfattelse den, at Netanyahu forsøger at holde sig gode venner med bosætterbevægelsen, som han håber vil stemme på ham ved det kommende valg 9. april. Den tidligere forsvarsminister Avigdor Lieberman har sagt, at Netanyahu forsøger at gøre IDF til syndebuk. Også Naftali Bennet og Ayelet Shaked, som netop har stiftet partiet Det Nye Højre, kritiserede Netanyahu for ikke at rømme den palæstinensiske landsby Khan Al-Ahmar, som også er ulovlig ifølge de israelske myndigheder.

Også fra den israelske venstrefløj er der kritik. Ikke for at rømme Amona endnu en gang, men for at rømningen blev så voldelig. Ifølge Arbejderpartiets Avi Gabbay er Netanyahus regering selv skyld i, at bosætterne opfører sig på den måde. De har nemlig, ifølge Gabbay, den opfattelse, at de har opbakning i Netanyahus regering til at yde voldelig modstand mod rømning af bosættelser.

De partier, som ligger længst til højre, især Det Nye Højre og Det Jødiske Hjem, støtter bosætterne og mener, at Israel bør annektere (store dele af) Vestbredden.

 

Tre nye partier og en splittet opposition

Sagen viser, hvordan de kommende måneder meget vel kan udspille sig. Enhver politisk handling fra Netanyahus side vil blive brugt af hans politiske modstandere og udfordrere, herunder de øvrige regeringspartier, til at markere sig frem mod valget og kritisere premierministeren.

En del kunne tyde på, at det bliver alle (eller de fleste) mod Netanyahu. Der er dog også meget, der tyder på, at Netanyahus modstandere og udfordrere står meget splittet. Hele tre nye partier er for nylig poppet frem, samtidig med at Den Zionistiske Union, som bestod af Arbejderpartiet og Hatnua, er gået i opløsning. De tre nye partier er:

  • Det Nye Højre: Er stiftet af Naftali Bennet og Ayelet Shaked, som indtil for nylig var ledere af regeringspartiet Det Jødiske Hjem.
  • Israel Resilience: Er stiftet af den tidligere IDF-leder Benny Gantz. Først i næste uge får vi en mere grundig afklaring af, hvad partiet vil gå til valg på. Men der er sandsynligvis tale om et parti til højre for midten.
  • Telem: Er stiftet af Netanyahus tidligere forsvarsminister Moshe Ya’alon. Ya’alon vil udfordre Netanyahu og Likud.