Truet på livet for støtte til Israel

Christy Anastas kommer fra Betlehem. Hun er 24 år og tilhører det kristne mindretal blandt palæstinenserne. Hendes familie har lidt alvorligt under, at deres hus på tre sider er omgivet af den israelske sikkerhedsbarriere, der på dette sted er en høj mur.

Men Christy siger, at hun godt forstå, at Israel har bygget muren for at forsvare civile israelere mod palæstinensiske terrorister. Hun tror, at Gud har givet jøderne landet. »Muslimer har så mange lande i verden, hvorfor kan jøder ikke have bare ét?« spørger hun.

Christy offentliggjorde fornylig en video på YouTube, der har vakt stor opstandelse. Videoen består af fire dele. I første del retter hun en meget personlig appel til den palæstinensiske leder Saeb Erekat og beder ham beskytte hendes familie i Betlehem, der chikaneres på grund af hendes udtalelser om Israel. Den anden del viser et møde, hvor Saeb Erekat forsikrer hende om, at han vil kæmpe for et demokratisk Palæstina med ytringsfrihed. Det er det løfte, der nu får hende til at bede ham om hjælp. Tredje del er et foredrag, hun i april holdt ved en konference på Uppsala Universitet i Sverige. Hun fortæller om hendes families vanskelige forhold på grund af sikkerhedsmuren, som har kostet kristne i Betlehem meget jord. En af hendes venner blev ved en fejl dræbt af israelske soldater. Men samtidig fortæller hun om en kristen onkel, der blev dræbt af palæstinensere, fordi han ikke ville betale beskyttelsespenge. Den slags bliver fortiet, siger hun og anklager det palæstinensiske samfund for undertrykkelse af kvinder og korruption. Hun fortæller, at et vers i Bibelen fik hende til at indse, at Gud har givet landet til jøderne, og at Gud har en finger med i Israels krigssejre i vores tid. Hun mener, at palæstinenserne bør affinde sig med Israels eksistens, så de to folk kan leve fredeligt side om side i to stater.

Da hun begyndte at fortælle andre palæstinensere om sit syn på Israel, blev hun truet på livet. Det chokerede hende og gjorde hende vred. Til sidst rejste hun til Storbritannien for at studere. Videoen slutter med et kort klip, hvor hun fortæller, at hun også i Storbritannien har modtaget dødstrusler. Få dage efter offentliggørelsen af videoen fortalte det palæstinensiske nyhedsbureau Maan, at Christys familie i Betlehem har taget offentlig afstand fra hende. Tilsyneladende som chikane meldte en propalæstinensisk aktivist til politiet i Storbritannien, at Christy muligvis var kidnappet og udtalte sig under tvang. Men hun mødte op på en politistation for at vise, at hun er et frit menneske, der bare har udtalt sin ærlige overbevisning