Otte anderledes uger – i et andet land, med et andet indhold og med et særligt formål

Et Yad va Lev-ophold begynder længe før og slutter meget senere. Måske har lysten været der i flere år, men først nu i den tredje alder er det blevet muligt.

Forventningerne er høje. Vi har læst om Israel, hørt om landet i forkyndelsen, fulgt med i medierne. Et land med en helt særlig historie – et land, hvor Gud åbenbarede sig på unik vis. Nu skal det være mere end ferie. Vi vil gerne gøre gavn: Yad va Lev – »med hånd og hjerte«.

Både det ene og det andet er undersøgt. De otte uger er blevet grundigt forberedt og gennemtænkt. Fælles er, at alle har pejlet sig ind på projektet: at bo sammen, otte mennesker, hvor man måske på forhånd ikke kender mere end én; at være i et tæt fællesskab, både i arbejdsopgaver og på ture, i køkken og opholdsstue – men også med tid for sig selv.

Vi har mødt de øvrige seks deltagere til den fælles introdag, hvor alle, som skulle afsted i løbet af året, var samlet. Allerede her blev det tydeligt, at kærligheden til Israel og de høje forventninger til opholdet i Yad va Lev Senior knytter os sammen.

 

DAG 1

Spænding før afrejsen

Vi mødes i Københavns Lufthavn – midt om natten, da vi skal flyve klokken 6. Alle er spændte. Kommer bagagen godt frem? Hvad vil vi mon blive udspurgt om i sikkerheds- og paskontrollen? Og vil vores svar give anledning til dramatik?

Alt går heldigvis efter planen. Så er det blot at finde en shuttlebus, som kan bringe os frem til Shalom Yehuda 12 i Talpiot i den sydlige del af Jerusalem.

Vi er velkomne. Ordet og Israels lederpar i Jerusalem, Hanne og Leif Toft, har gjort klar og giver os en varm velkomst. Vi orienterer os i Ordet og Israels seniorlejlighed, fordeles på værelserne og pakker ud. Vi er nået til et punkt, vi har set frem til længe.

 

Et dejligt sted at bo

Lejligheden ligger i et roligt kvarter, i en gade parallelt med den befærdede Hebron Road. Her kører mange både israelske og arabiske busser til henholdsvis de nye kvarterer og den gamle bydel. Både bus og letbane er billigt og nemt. Der er tre kilometer ind til Den Gamle By og kun en smule længere til en hel del af Jerusalems mange spændende steder. Der er med andre ord gode muligheder for at udforske den hellige by.

Første dag skal vi lidt rundt i kvarteret, op til den smukke promenade med udsigt over Jerusalem – et smukt og tankevækkende syn. Hen forbi Joffihuset med de unge Yad va Lev’ere og hilse på – et hus, vi tit og gerne kommer i.

Seniorlejligheden er en fin og rummelig familielejlighed med en skøn terrasse – heldigvis med en stor parasol. Her bor vi i kollektiv, i et tæt fællesskab. Vi deler oplevelser, synger, læser Guds ord og beder sammen. Vi får information om de næste dages program og arbejdsopgaver og deler viden om det land, vi nu bor i.

 

DAG 2

Hvorfor er vi her?

Det er introdag. Vi er i et andet land, hvor meget er anderledes. Hvad skal vi være særligt opmærksomme på? Når vi færdes i byen, er på arbejde, er i menigheden – og når vi skal bo otte personer sammen i én lejlighed i flere uger.

Vi får sat ord på, hvorfor vi er her: Vi er her for at tjene – med hånd og hjerte. Det vigtigste er at gøre gavn – gerne sådan, at de mennesker, vi møder, spørger: Hvorfor gør I det? Dette lille spørgsmål giver os nemlig mulighed for at fortælle, at vi gennem Jesus har mødt Guds kærlighed til os.

 

DAG 3

Ud i landet

Vi står tidligt op for at tage afsted på en heldagstur i Ordet og Israels nipersoners bus med Ruben, der arbejder ud fra Joffihuset, som vores kyndige guide. Vi tager en tur til Terebintedalen, hvor den unge David, ikke i egen kraft, men ved Guds indgriben, overvandt den storpralende Goliat. Herfra gik turen via forskellige bibelske og historiske steder til Middelhavets hvide strande og klare vand.

 

DAG 4

På med arbejdshandskerne

Nu begynder hverdagen og arbejdet. I de fleste uger er vi på arbejde i fire dage og arbejder cirka seks en halv time om dagen. Så arbejdsbyrden er meget overkommelig.

En af hovedopgaverne er istandsættelse af lejligheder. De familier, som har brug for at få deres lejlighed sat i stand, bor oftest i blokke nogle kilometer væk – undertiden skal vi på en længere køretur.

Som regel trænger hele lejligheden til en kærlig hånd. I løbet af de dage, vi arbejder, får vi som regel en relation til dem, vi hjælper. De udviser stor gæstfrihed, og ofte bliver vi budt på kaffe og måske noget spiseligt. De fleste steder får vi en rigtig god snak om små og store ting.

Når vi efter et par dage eller tre er færdige med at male lejligheden, udtrykker både deres kropssprog og deres ord en meget stor taknemmelighed.

 

Samvær og en hjælpende hånd – på Shekel

Mens nogle maler, er andre taget til Shekel, som er et dagcenter i flere etager med omkring hundrede yngre brugere. Målgruppen er »people with speciel needs«, som de så findt benævner målgruppen på Shekel – altså mennesker med særlige behov.

Brugerne samler ting og sager, pakker forsendelser, syr og laver lys og meget andet. Centeret drives delvist ved offentligt tilskud, og ved at brugerne udfører betalte opgaver, men får også midler fra fonde.

Vores opgave er at være med til at få produktionen til at køre og samtidig være med til at sikre et godt arbejdsmiljø for den enkelte. På trods af de sproglige barrierer mellem os og brugerne kan vi godt kommunikere med dem. Man kommer langt med smil, velvilje og kreative tegn og fagter.

Brugerne hjælper hinanden, og mange vil gerne tage ansvar, hvor de kan. Men de har brug for en hjælpende hånd.

 

Frugt og grønsager igen og igen og igen – på Tacklit

På Tacklit, hvor vi også arbejder, er der ingen brugere. I en stor hal sorterer vi og mange andre frivillige store mængder frugt og grønsager fra overskudslagre, som er doneret til formålet; og hver uge køres hundredvis af kasser ud i landet med en halv snes forskellige frugter og grønsager.       

De færdige kasser ender hos familier rundtom i Israel, som ikke selv har råd til at købe frugt og grønt. Og her er Yad va Lev Senior så at sige et led i fødekæden.

På Tacklit møder vi mange forskellige mennesker, blandt andet skoleelever og soldater, som også hjælper til. Ofte får vi spørgsmålet: »Do you like Israel?« Ja, vi holder af Israel! Og det jødiske folk!

 

DAG 5

Så er det undervisningsdag

Yad va Lev Senior deltager i løbet af de otte uger i flere undervisningsdage sammen med de unge i Joffihuset. Det er enten medarbejdere fra Danmark eller lokale, der underviser. Vi får gennemgået Guds plan med Israel og hører om hans forunderlige frelsesplan for hele verden. Det er noget særligt at høre bibelteksterne i det land, hvor begivenhederne har fundet sted.

 

DAG 6

Fantastisk at bo i Jerusalem

En arbejdsuge på fire dage giver mulighed for en masse spændende oplevelser i Jerusalem og også andre steder i Israel. Programmet lægges individuelt eller sammen, men ofte følges holdet ad. Nogle tager en shoppingtur eller udforsker nye spændende områder i Den Gamle By – andre slapper af derhjemme i skyggen.

Jerusalem bliver man aldrig færdig med. Det gælder eksempelvis Grædemuren, som altid er et besøg værd. Især op til og under sabbatten, når de ortodokse jøder, ofte familievis, begiver sig igennem byen ned mod muren for at bede.

Sabbatten markeres også i seniorlejligheden, hvor bordet er dækket med dug, stearinlys, vin og sabbatsbrød. Vi indleder sabbatten ved at bede sammen og læse de jødiske sabbattekster i en lettere revideret »Messias-udgave«.

 

DAG 7

Vi holder ikke søndag, men sabbat

Lørdag er en stille dag. Det er sabbat, helligdag. Vi går til gudstjeneste, som regel i den messianske menighed Jerusalem Assembly, som ligger på øverste etage i en stor forretningsejendom et par gader fra seniorlejligheden. Der kan være op mod 400 personer, og der er ofte næsten helt fyldt.

Det er en helt særlig oplevelse at være med. Guds ord bliver læst og forkyndt fra både Det Gamle og Det Nye Testamente – med Jesus Messias og hans komme i centrum.  Gudstjenesterne kan godt tage et par timer, blandt andet fordi der er oversættelse fra hebraisk til engelsk, så immigranter og udlændinge, som besøger menigheden, kan følge med.

 

DE FØLGENDE UGER

Arbejde og ture

I modsætning til i Danmark er søndag arbejdsdag. Vi begynder arbejdsugen sammen med de unge Yad va Lev’ere i Joffihuset med en andagt og med at bede for hinanden og de mennesker, vi skal ud og hjælpe. Det er en utroligt dejlig måde at begynde arbejdsugen på.

Seniorerne har en varieret arbejdsuge og kommer forskellige steder hen. På den måde bliver det aldrig ensformigt, og alle kommer til at møde mange nye mennesker.

I løbet af de otte uger er der også endagsture til forskellige bibelske steder, hvor vi læser de bibeltekster, der knytter sig til stederne. Det kan være Oliebjerget og Getsemane Have eller en tur på Via Dolorosa. Eller det kan være til Gravhaven, som er et meget andagtsfuldt sted, hvor vi på en særlig måde bliver stille for budskabet om Jesu lidelse, død og opstandelse.

Vi kommer også en tur på Holocaustmuseeet Yad va Shem, Herzlmuseet, Israelmuseet og parlamentsbygningen Knesset.

På vejen hjem slår vi ofte et smut forbi det store frugt-og-grønt-torv, forretningerne på Jaffa Road eller cafeen i gårdhaven ved Christ Church lige inden for Jaffa Gate.

Oplevelsesrige arbejdsdage går hånd i hånd med fritid i Jerusalem. Pensel og frugtpakning afløses af ture til Masada, Det Døde Hav og oasen Ein Gedi.

Et ophold i Yad va Lev Senior byder også på en hel uge i det nordlige Israel. Vi kører via Herodes’ by Cæsarea til Det Danske Hus i Poriya ved Genesaret Sø, hvor indholdsrige ture rundt om søen og i Golan venter os.

Vi har vore bibler med og læser flittigt om Jesu møde med mennesker i Galilæa og om hans undere og taler. Det er dage med mange store indtryk.

 

Slutningen nærmer sig – vi skal hjem igen

Alt har en ende. Ugerne er gået. Vi skal have sluttet af og sagt farvel til de mange mennesker, som har fået betydning for os og beriget vores ophold.

Stort har det også været at opleve, at både budskabet om Guds frelse og hans plan med Israel igennem disse uger er blevet tydeligere og større for os. Vi rejser hjem med tak i sind og tanker. Israel og det jødiske folks fremtid er blevet en hjertesag for os!