Tyskland bærer kippa: Mere end 2000 demonstrerer mod antisemitisme

I sidste uge oplevede Tyskland igen et antisemitisk overfald, da en mand med den jødiske hovedbeklædning kippa blev slået med et bælte af en 19-årig syrer, der råbte »jøde« på arabisk.

Videoen gik viralt, og offeret forklarede efterfølgende, at han havde båret kippa for at se, hvad der ville ske. I virkeligheden var han ikke jøde, men arabisk israeler. Gerningsmanden meldte senere sig selv til politiet.

Den grimme episode – og de mange antisemitiske tilfælde, som er gået forud – fik tirsdag lederen af Centralrådet for Jøder i Tyskland, Joseph Schuster, til at opfordre tyske jøder til at lade kippaen ligge derhjemme. Opfordringen blev givet med intentionen om at beskytte jøder mod antisemitiske overfald.

Det ville dog være synd at sige, at opfordringen blev fulgt. I går, onsdag, var der nemlig demonstrationer flere steder i Tyskland, hvor både jøder og ikke-jøder gik med kippa for at vise støtte. Det var en stærk understregning af, at mange tyskere ikke vil acceptere den antisemitiske bølge, som har ramt landet den seneste tid.

I Berlin var mere end 2000 mennesker samlet – både jøder, kristne og muslimer. Et billede på Times of Israels hjemmeside viser blandt andet en muslimsk kvinde, der bærer kippa ovenpå sit tørklæde.

Demonstrationen blev kaldt »Berlin bærer kippa«, og blandt deltagerne var byens borgmester, Michael Müller. »I dag bærer vi alle kippa,« sagde han til de mange fremmødte, som bakkede ham op med klapsalver. En af de ikke-jødiske deltagere var den 26-årige Elard Zuehlke, som deltog, fordi »der ikke må være nogen form for antisemitisme i Tyskland – ikke i skoler, ikke i det offentlige rum, ikke på arbejdspladser, ingen steder«.

 

Fem mand måtte afbryde demonstration

De kippabærende demonstranter i både Köln, Erfurt, Potsdam og Berlins centrum kunne demonstrere i fred og ro. Det var dog ikke tilfældet for de fem personer, som havde valgt at vise deres modstand mod antisemitisme i Neukölln i det sydlige Berlin, hvor der bor mange muslimer, og hvor modstanden mod jøder er mere udbredt. Som en video på Jerusalem Posts hjemmeside viser, løb en arabisk mand med det israelske flag, som de havde taget med. Der blev også spyttet på en af demonstranterne, og de måtte afbryde efter blot et kvarter.

 

To former for antisemitisme i Tyskland

En del af forklaringen på den voksende antisemitisme i Tyskland er de seneste års store indvandring fra muslimske lande. Især på skoler har jødiske elever oplevet antisemitiske kommentarer fra deres klassekammerater. For nylig fik en pige fra 2. klasse dødstrusler.

Modstanden mod jøder kommer dog også fra den yderste politiske højrefløj, hvor det succesfulde parti Alternativ for Tyskland har sagt, at tyskerne bør droppe den »kultur af skam«, som knytter sig til landets nazistiske fortid, hvor seks millioner jøder blev slået ihjel under Anden Verdenskrig. Et af partiets medlemmer sagde sidste år, at Holocaustmonumentet i Berlin er et »skammens monument«.

Mens den muslimske antisemitisme altså i høj grad er relateret til konflikten i Mellemøsten, så er den højreekstreme antisemitisme knyttet til mindet om Anden Verdenskrig, som man ønsker at minimere.

Kansler Angela Merkel har dog flere gange modsagt denne holdning, og i søndags understregede hun igen, at jøderne og staten Israels sikkerhed er meget vigtig for tyskerne på grund af landets »evige ansvar« for Holocaust.

 
I 2014 var der kippamarch i København (Foto: Ole Andersen)

Danskere støtter ideen om at bære kippa

På Ekstrabladets hjemmeside har der været en afstemning om, hvorvidt det er en god ide at opfordre alle – også ikke-jøder – til at bære kippa for at vise sympati med jøder og tage afstand fra antisemitisme. Her har 63 procent svaret, at det er en god ide. 26 procent er imod ideen, mens 11 procent har svaret »Ved ikke«.