Joffihuset fylder 25 år

Den 13. marts 1995 var en stor dag i Ordet og Israels historie. Det var nemlig dagen, hvor vi købte en 220 kvadratmeter stor lejlighed på Beit HaArava i Talpiot i det sydlige Jerusalem. I dag er lejligheden bedst kendt som Joffihuset. Det er her, de unge Yad va Lev-volontører bor, når de er i Israel fire måneder for lave diakonalt arbejde.

Det var faktisk det nuværende lederpar i Jerusalem, Hanne og Leif Toft, der stod for at købe lejligheden, som kostede 3.415.000 – hvoraf den ene million kom fra tipsmidler, som tidligere boligminister Flemming Kofod-Svendsen var med til at få bevilliget.

Gitte og Henrik Hansen var husets første beboere, og de husker tilbage på et helt særligt forår:

» Det var en vild tid da vi skulle købe hus. Vi så mange gode steder, og hver gang der blev lukket en dør, var vi lidt skuffede, men også i forventning. Det bedst egnede sted til arbejdet i Joffi var Beit HaArava 1 – og her lukkede Gud døren op!« fortæller Gitte.

Hun husker processen som et vidnesbyrd – og resultatet som det helt rigtige: »Det var meget stort og trosstyrkende, og siden har det fulgt os som en stor opmuntring, at når Gud lukker døre, er det, fordi der er noget andet og bedre, der er hans vej for os. Selve flytningen var med hjælp fra alle Ordet og Israels medarbejdere i Israel og nogle enkelte volontører, der var i Israel på det tidspunkt. Vi flyttede fra HaPalmach 44, hvor Joffi havde en lejlighed på 1. sal. Her var rammen om arbejdet fire værelser, en stue og et køkken. At komme til Beit HaArava 1 var som at flytte ind i et slot. Pludselig havde vi egen gårdhave, hus i tre etager og mere end et badeværelse,« husker Gitte.

På næste side kan du læse en lille beretning om Talpiot, som er det kvarter, Joffihuset ligger i.