Afværger terrorangreb på Uafhængighedsdag

Siden solnedgang i går har Israel fejret Uafhængighedsdagen, som markerer staten Israels oprettelse. I år er selvfølgelig noget helt særligt, da staten fylder rundt.

Fejringen af de 70 år går ikke stille for sig. Som det kan ses på disse billeder, var der godt gang i den i går aftes. Og i dag fortsætter festlighederne. Over 100.000 mennesker var ved stranden i Tel Aviv for at se F16-jagere flyve hen over stranden. Ellers er folk ude i parker, hvor de griller og hygger sig.

På sådan en dag er terrortruslen naturligvis endnu større end normalt. Det er ikke nogen hemmelighed, at blandt andet Hamas ønsker at spolere israelernes fejring.

Og grænsevagter har sandsynligvis forhindret et stort angreb. Ved grænseovergangen ved Reihan, som adskiller Israel og Vestbredden, stoppede vagterne en mand med det, som en talsperson kaldte ”en meget kraftfuld bombe”, der var gemt i en lastbil.

Forsvarsminister Avigdor Lieberman hyldede grænsevagterne for at have ”forhindret et meget stort terrorangreb på vores 70-års Uafhængighedsdag”.

Tidligere på dagen blev en 32-årig mand fra Gaza stoppet ved Qalandiya-checkpointet med en kniv. Ifølge en talsperson har han under afhøring indrømmet, at hans plan var at udføre et terrorangreb.

Heldigvis er der i skrivende stund ikke meldingerne om angreb. Tværtimod flyder de israelske nyhedssider over med billeder af glade israelere, der fejrer deres nation. Dagen bliver også brugt til politiske diskussioner. For eksempel har Yair Lapid, som er leder af midterpartiet Yesh Atid, sagt i et interview, at Benjamin Netanyahu ikke længere kæmper for, at Israel forbliver en demokratisk stat.

På Vestbredden og i Gaza markerer palæstinenserne det, de kalder ”Nakba”, som betyder katastrofen. Man kan vel kalde det en slags 70-årsmarkering med omvendt fortegn.

 

Ordet og Israel deltager i fejring

Vores medarbejdere i Jerusalem var på gaden i går. Det så sådan her ud:

 

Rigtig glædelig Uafhængighedsdag, Israel, og tillykke med de 70 år!