En særligt stille yom kippur

Fra søndag aften til mandag aften markerer israelerne årets største højtid, yom kippur, den store forsoningsdag. Det plejer at være et fredeligt døgn med bøn og stille gader. Sådan er det også i år. Men det skyldes ikke udelukkende, at mange faster og beder.

Det skyldes i høj grad også de coronarestriktioner, som landet lige nu er underlagt. De betyder for eksempel, at man ikke må bevæge sig mere end 1 km væk fra sit hjem.

Det var egentlig meningen, at regeringen ville have vedtaget et forsamlingsforbud i forbindelse med bøn både udendørs og i synagoger. Men lovgivningen nåede ikke at blive vedtaget. Til gengæld er der en klar opfordring til at bede i små grupper og udendørs. Og det ser ud til, at stort set alle anstrenger sig for at gennemføre yom kippur så sikkert som muligt.

Ved Grædemuren i Jerusalem, hvor der normalt vil være mange mennesker samlet for at bede, er der opstillet båse, så de besøgende kan holde afstand og mindste smitterisikoen. Nogle vælger at blive hjemme.

Regeringen nåede heller ikke at vedtage restriktioner i forbindelse med demonstrationer. Derfor var der i weekenden samlet mange tusinde til demonstration uden for premierminister Netanyahus bolig.

Smittetallene tog i weekenden endnu et nøk opad og kom over 8000 nye smittede om dagen. Antallet af indlagte er også kritisk, fordi man nærmer sig 800, som er grænsen for, hvornår sundhedsvæsenet ikke længere kan følge med.

 

Times of Israel har samlet nogle billeder fra en yom kippur, der i høj grad markeres i skyggen af pandemien. De giver et lille indtryk af, hvor speciel en mærkedag, de markerer i Israel lige nu.

Se billederne her