Flere mystiske eksplosioner: Har Israel sat det iranske atomprogram voldsomt tilbage?

Det iranske atomprogram er blevet sat et år tilbage i tiden. Sådan lyder konklusionen i hvert fald i nogle israelske medier efter sidste uges voldsomme eksplosion på atomanlægget Natanz, hvor Iran udvikler avancerede centrifuger til udvikling af atomvåben.

Satellitbilleder viste, at eksplosionen forårsagede meget store ødelæggelser. Og ifølge anonyme kilder – og ifølge Iran – er der ingen tvivl om, at israelske agenter plantede den ødelæggende bombe.

På det iranske medie Nour News står der, at et sådant angreb »nærmest er umuligt«, fordi Natanz-komplekset er så godt beskyttet. Men noget kunne altså tyde på, at israelske spioner har gjort det næsten umulige og påført Iran et stort tilbageslag i deres atomprogram.

Både The Washington Post og New York Times har citeret en anonym »mellemøstlig repræsentant« for at sige: »Der var en mulighed, og nogen i Israel tog en vurdering af risikoen og tog chancen.« Kilden siger også, at der var tale om et »wakeupcall«, som skal skræmme iranerne fra at fortsætte deres atomprogram.

Iran forsøgte først at få det hele til at lyde som småting, men har senere erkendt, at der var tale om en omfattende ødelæggelse. Derudover har en talsmand for regeringen beskyldt »det zionistiske regime« for at stå bag og har endda opfordret det internationale samfund til at reagere over for »Israels farlige metoder«. Iranerne skal dog næppe håbe på den store opbakning og sympati fra vestlige lande.


Atomanlægget i Natanz. (Foto: Wikipedia)

En af flere mystiske hændelser

Eksplosionen på Natanz er langtfra den eneste nylige hændelse. Faktisk har der flere steder været uforklarlige eksplosioner, hvilket styrker mistanken om, at Israel måske er i gang med en større sabotagemission, der skal ødelægge Irans atomprogram og samtidig være et tydeligt signal til landet, der har et erklæret ønske om at udslette Israel.

Israels forsvarsminister, Benny Gantz, sagde i denne uge, at »Israel ikke er ansvarlig for alt, hvad der sker« i Iran.

I lørdags blev et kraftværk i byen Ahvaz ramt af en eksplosion. Og ugen før var der en eksplosion på militærkomplekset i Parchin.

Tirsdag kom så nyheden om, at en fabrik syd for Teheran var ramt af en eksplosion, og at to skulle være dræbt i den forbindelse.

Det er umuligt at sige med sikkerhed, hvem der har stået bag de forskellige angreb – men den primære mistanke er altså rettet mod Israel. Som regel kommenterer den israelske regering ikke disse rygter – men de seneste år har man af og til taget ansvar for militære aktioner i Iran. Også særdeles vovede efterretnings-missioner – for eksempel da man stjal et stort arkiv fra en bygning i Teheran. Arkivet dokumenterede store dele af Irans atomprogram de seneste år.

 

Tidligere Mossad-chef: Iran ønsker den trussel, en atombombe udgør

I et interview med Shabtai Shavit, som er tidligere chef for Israels efterretningstjeneste Mossad, lyder vurderingen, at Iran næppe har et stort ønske om at skulle bruge en atombombe. Men at det vil give dem en stor fordel, hvis deres fjender ved, at de har en.

Og ifølge Shavit, som altid navigerer efter worst case-scenariet, så er det slet ikke utænkeligt, at Iran vil lykkes med projektet. Og den form for sikkerhed, en bombe vil give, handler ikke kun om Israel, men også om forholdet til USA, Tyrkiet og Irak, siger den tidligere efterretningschef.

Hvad angår Israels tilgang, så mener Shavit, at landet skal gøre alt for at afskrække Iran: »Vi må sikre os, at vi har de rette midler, sådan at hvis Iran en dag – Gud forbyde det – har et ønske om at bruge deres atombombe, så må de tage i betragtning, at Iran ophører med at eksisterer. Prisen, som det kan koste at bruge [atomvåben] mod os, skal være afskrækkende,« lyder det.