Iransk avisforside fyldt med militære mål på kort over Israel

De seneste måneder har Israel skruet op for retorikken over for Iran. Det skyldes, at iranerne kommer tættere og tættere på at komme i besiddelse af atomvåben. Og det vil Israel gøre alt for at forhindre.

De israelske ledere har været meget tydelige med budskabet om, at man ikke vil tillade sin absolut største fjende at blive atommagt. Israel er skeptiske over for de igangværende forhandlinger om at genetablere den forliste atomaftale fra 2015. Det er yderst tvivlsomt, om der overhovedet kommer en ny aftale. Og hvis der gør, vil det næppe være en, som israelerne er tilfredse med. Aftalens overordnede mål er at sætte begrænsninger på Irans atomprogram. Til gengæld vil mange økonomiske sanktioner mod landet blive hævet – og det vil naturligvis styrke Irans økonomi gevaldigt.

Hvis ikke der kommer en aftale, Israel er tilfredse med, er det israelske militær ved at forberede et angreb mod de iranske atomanlæg. Hvis man ser sig nødsaget til det, vil det efter alt at dømme udløse en større regional krig.

 

»Bare et forkert træk«

I onsdagens udgave af den iranske avis Tehran Times går den hårde retorik så den anden vej. Avisen, som har forbindelse til landets regime, har på forsiden et kort over Israel, hvor der er angivet adskillige røde markører. De markerer efter alt at dømme militære mål, som Iran har på sigtekornet. Ved siden af står overskriften »Bare et forkert træk«. Lidt længere nede står der, at »en intensivering af de israelske militærtrusler mod Iran er et tegn på, at det zionistiske regime har glemt, at Iran er mere end i stand til at ramme dem alle steder fra.«
Se avisforsiden her

Terrorgruppen Hizbollah, som holder til i Libanon, er i praksis Irans forlængede arm. Gruppen formodes at have over 100.000 raketter og missiler, som kan ramme mål i det meste af Israel.

Forsiden af onsdagens avis vidner dog om, at Iran frygter den israelske trussel. Det mener Yaron Rosen, som er tidligere chef militærets cyberenhed. Han peger på, at Israel får større og større opbakning til kampen mod Iran fra andre lande i regionen. »Der er ingen tvivl om, at de tager (atom)truslen meget alvorligt,« siger han om Iran.

Der tales meget om, at der må være en troværdig og reel militær trussel mod iranerne. Pointen er, at det eneste, der sandsynligvis kan få iranerne til at undlade at fremstille atomvåben, er, hvis de føler sig overbevist om, at det vil medføre et stort militært angreb mod dem. Ikke kun fra Israel, men også flere andre lande.

Mange eksperter mener, at uden sådan en trussel, så vil intet stoppe iranerne. Heller ikke en atomaftale, hvis det mod forventning skulle lykkes USA og de øvrige lande at nå til enighed med Iran i de kommende uger.