Israel lader sig ikke skræmme af iransk krigsretorik

I denne uge erklærede Iran, at de har udviklet et såkaldt hypersonisk missil, som kan flyve med en hastighed svarende til 15 gange lydens hastighed – og med en rækkevidde på 1400 km, hvilket er langt nok til at ramme mål i Israel. Erklæringen blev dog ikke suppleret af beviser i form af for eksempel billeder af en affyring. Et missil med hypersonisk hastighed kan være ekstra svært at skyde ned med missilforsvar.

I maj fremviste iranerne et ballistisk missil med en angivet rækkevidde på 2000 km.

Man kan altså roligt sige, at iranerne rasler med sablerne. Israel er da også forberedt på, at man inden for en overskuelig periode kan ende i en decideret krig med Iran. I disse uger gennemfører det israelske militær, IDF, en storstilet øvelse langs den nordlige grænse, hvor man forbereder sig på at skulle bekæmpe fjender på flere fronter. Både mod Iran (med israelske angreb i Iran) og mod de iranske proxygrupper, ikke mindst Hizbollah, som holder til i det sydlige Libanon.

Forsvarsminister Yoav Gallant besøgte i denne uge øvelsen og havde i den forbindelse et klart budskab til iranerne: »Jeg kan forstå, at vores fjende praler med våben, de har udviklet. Men vi har et modsvar til enhver udvikling – uanset om det er på land, i luften eller på havet – både defensivt og offensivt. Vi ved, hvordan vi skal beskytte Israels borgere, og hvordan vi skal ødelægge vores fjender, hvis – Gud forbyde det – de vælger at angribe os,« sagde han ifølge Jerusalem Post.

 

Israel er klar til at tage sagen i egen hånd

Det hele handler i høj grad om Irans atomprogram, som angiveligt efterhånden er ret veludviklet. Det tyder ikke på, at der bliver genetableret en atomaftale som den, der ellers var i funktion i 2015-18. Her forpligtede Iran sig på at trykke på bremsen og indstille store dele af deres atomudvikling. Siden aftalens sammenbrud er de angiveligt kommet langt og er nu så tæt på en færdig atombombe, at det vil tage dem meget kort tid, hvis de vælger at gå det sidste stykke.

Dette har fået Israel til at sige, at man er klar til at angribe atomanlæg i Iran, hvis man vurderer, at det er den eneste måde at forhindre et iransk atomangreb mod Israel på.

Det er vurderingen, at Israel mener den trussel alvorligt. Et angreb mod et af de underjordiske atomanlæg i Iran vil uden tvivl sætte gang i en stor krig i regionen. Men hvis Israel vurderer, at alternativet er en atombombe på israelsk territorium, så er det ikke svært at vælge.