Jøder verden over udsættes for antisemitisme

De seneste dage og uger har vi set det ene uhyggelige eksempel efter det andet på, at jøder i hele verden chikaneres og trues på livet. På grund af had til Israel og til jøder. På grund af antisemitisme.

Her er nogle af de mest voldsomme eksempler:

 

Stormløb på lufthavn i Dagestan

Søndag aften stormede mange hundrede (nogle medier skriver flere tusinde) muslimer lufthavnen i den russiske provins Dagestan. De havde set en besked på en Telegram-kanal, der opfordrede til at tage ud til lufthavnen og konfrontere passagererne på et fly fra Israel. Målet var at »hævne Gaza«, stod der i beskeden. Den opfordring fulgte mange, og det endte i chokerende scener, hvor lufthavnen blev overløbet af vrede muslimer, der råbte »allahu akbar«. De endte helt ude på landingsbanen, hvor de omringede flyet. En passager fortæller til The Times of Israel, at han blev passet op af flere mænd, der spurgte, om han var israeler, og krævede at se hans pas.

Se videoer fra stormløbet på lufthavnen

Heldigvis formåede russiske soldater at redde de israelske passagerer på flyet. Men flere betjente blev såret. Indtil videre er 80 personer anholdt.

Den russiske regering og lokalpolitikere i Rusland har påstået, at det er »Ukraine og Vesten«, der stod bag stormløbet i et forsøg på at »splitte den russiske befolkning«. Ukraines ambassadør i Israel har sagt, at russiske styrker stod bag.

 

Opfordring til drab på jøder

Som man ofte har set det før, er amerikanske universiteter et sted, hvor antisemitismen for alvor får lov at udfolde sig, når Israel er i krig.

For eksempel på Cornell University. Her måtte politiet rykke ind og rømme skolens kosherspisesal, efter at der på en intern hjemmeside for universitets elever blev opfordret til drab på skolens jøder. Opfordringerne kom fra anonyme personer, der kaldte sig »Hamas«, »Onde jøder«, «Dræb jøder« og lignende. Teksterne på hjemmesiden havde overskrifter såsom »Jøder skal dræbes« og »Udryd jødisk eksistens fra Cornell Campus«. I teksterne stod der forfærdelige ting som »hvis jeg ser et kvindeligt jødesvin vil jeg voldtage det og kaste det ud fra en klippe«.

Universitetets leder har taget afstand fra teksterne og kaldt dem »fuldstændig uacceptable«. Men universitetets ledelse er bestemt ikke uden skyld. En professor har for nylig kaldt Hamas’ terrorangreb »spændende« – han er nu på orlov, forlyder det.

En jødisk elev fra Cornell fortæller til JTA, at hun ikke tør forlade sit værelse på campus. Hun siger også, at de jødiske elever flere gange har udtrykt bekymring over for ledelsen – men at der ikke er blevet lyttet. »De mente ikke, at vores fysiske sikkerhed var i fare.«

På George Washington University valgte fire elever at projicere antisemitiske tekster op på universitetsbygningen. Tekster, som sympatiserede med Hamas. Her stod der »Ære til vores martyrer«, »Boykot (divest from, red.) zionistisk folkemord nu« og »Befri Palæstina fra floden til havet«.

På Cooper Union College i New York måtte jødiske elever forskanse sig på biblioteket, fordi en gruppe vrede elever var efter dem. En video viser, at der bliver banket hårdt på døren og råbt skældsord mod de jødiske elever, som har låst sig inde.

Mange steder i Europa er antallet af antisemitiske hændelser nærmest eksploderet. For eksempel i Storbritannien, hvor man på en uge har fået anmeldt mere end 400 hændelser.

 

Også i Danmark

De danske jøder mærker også hadet. Folketingsmedlem (S) Frederik Vad har modtaget hundredvis af henvendelser fra danske jøder, der fortæller om deres oplevelser med forfølgelse – ikke kun i forbindelse med den aktuelle krig. Vad er chokeret: »Det er de vildeste historier, jeg har fået ind i mit system de seneste 14 dage,« fortæller han til TV2. På sin facebookprofil deler han nogle få af de mange historier:

»De klippede hendes hår, truede hende og udsatte hende for fysisk vold. Hun skiftede skole. På den nye skole ridsede de et hagekors i hendes bord, og chikanen fortsatte. Hun skiftede skole igen.«

»Min jødiske nabo skjulte han var jøde for de fleste i alle årene, vi boede ved siden af hinanden.«

»Sidst vi var i vælten, fik jeg lavet hærværk på min dør. Så i denne tid har fjernet min syvarmede lysestage fra vindueskarmen, og skjuler alle mine symboler.«

 

Det er desværre et almindeligt fænomen, at jøder verden over udsættes for antisemitisme, når der er krig i Israel. Men ligesom krigen denne gang er særligt voldsom, er det også indtrykket, at antisemitismen når nye højder.