Kristne grave i Jerusalem udsat for hærværk

Mere end 30 grave på »Jerusalem Protestant Cemetery« blev udsat for groft hærværk 1. januar. Kirkegården ligger på Zionbjerget lige syd for Den Gamle By, og blandt de begravede er der især kristne pionerer fra 1800-tallet.

Overvågningskameraer fra stedet har vist, at gerningsmændene var to unge mænd, som var iklædt tefilin og kippa – altså sandsynligvis religiøse jøder. De havde væltet flere kors og smadret mange gravsten.

Yisca Harani, som er israelsk historiker med speciale inden for kristendom, sagde til allisraelnews.com, at ødelæggelserne »overgår hendes vildeste fantasi«. På allisrael.com kan man se chokerende billeder af de to unge mænds gerninger.


Kirkegården ligger på Zionbjerget. (Foto: Wikimedia)

Kristne i Jerusalem oplever chikane

Kristne i Den Gamle By siger, at de jævnligt oplever chikane fra religiøse jøder. I 2022 oplevede tre armenske præster eksempelvis at blive overfaldet – den ene måtte på hospitalet. Også den hændelse blev fanget af overvågningskameraer. Andre præster har oplevet at blive spyttet på.

Benjamin Pileggi, som er kommunikationschef i Christ Church, der ligger i Den Gamle By, fortæller, at »jo mere kristen man ser ud, jo mere oplever man det«. Christ Church består at både messianske jøder, kristne arabere og kristne udlændinge, og de mærker alle en forværring, når det gælder chikane, fortæller Pileggi.

Både det israelske udenrigsministerium og organisationen Tag Meir, som bekæmper religiøs vold, har fordømt hærværket mod Jerusalem Protestant Cemetery. Politiet efterforsker sagen, men der er i skrivende stund ikke foretaget anholdelser.