Netanyahu bejler til arabere – og ønsker samtidig støtte fra arabisk-fjendtligt parti

Otzma Yehudit er navnet på et lille og temmelig kontroversielt parti, som endnu en gang stiller op til valget, når der skal stemmes 23. marts. Og denne gang tyder meget på, at partiets leder, Itamar Ben Gvir, rent faktisk får en plads i det israelske parlament.

Otzma Yehudit er kontroversielt, fordi partiet består af tilhængere af den afdøde Meir Kahane. Hans parti, Kach, fik tilbage i 1980 forbud mod at stille op til valget, fordi det blev betragtet som racistisk over for Israels arabiske befolkning. På samme måde blev Otzmas daværende leder Michael Ben Ari udelukket fra valgene i 2019 på grund af racistiske kommentarer.

Læs mere om Kahane og Otzmas ideologiske grundlag her.


Itamar Ben-Gvir er leder af det araber-fjendtlige parti Otzma Yehudit. Han bliver sandsynligvis valgt til Knesset.

Netanyahu trækker i trådene

Ved dette valg er Otzma gået sammen med det ligeledes nationalistiske parti ved navn »Religiøs Zionisme« – som ledes af Bezalel Smotrich. Her står Itamar Ben Gvir som nummer tre på listen. Det betyder, at hvis de klarer spærregrænsen og dermed får mindst fire mandater, så kommer Ben Gvir i Knesset. Og det er der meget, der tyder på.

Det bemærkelsesværdige er, at det er premierminister Netanyahu, der har orkestreret sammenslutningen mellem Religiøs Zionisme og Otzma Yehudit. Han forventer nemlig disse partiers støtte og vil ikke have, at stemmerne går til spilde. Det ville blive tilfældet, hvis de to partier stillede op hver for sig, og ingen af dem (eller kun et af dem) klarede spærregrænsen.

Det er især bemærkelsesværdigt, fordi Netnayahu samtidig er på charmeoffensiv blandt de arabiske vælgere. Et af Otzmas allervigtigste politiske mål er at få mange af disse arabere til at flytte ud af Israel.

Det er også bemærkelsesværdigt, fordi Netanyahu ved septembervalget i 2020 kørte en kampagne imod Otzma – fordi partiet stillede op alene og ikke havde de store chancer for at komme ind. Nu blæser vinden en anden vej, og Netanyahu håber, at Ben Gvir bliver valgt ind.

 

Forventningsafstemning

Det store spørgsmål er så, hvilken rolle den kontroversielle Ben Gvir vil få, hvis han kommer ind og skal støtte Netanyahu. Selv har han lagt op til, at han skal have »en indflydelsesrig position«. Men nu har Netanyahu sagt, at der hverken bliver tale om en ministerpost eller en position som leder af en komite. Det sagde han i et interview, hvor han samtidig diskret lagde afstand til Ben Gvirs holdninger og sagde, at »hans holdninger er ikke mine«. I stedet understregede han i interviewet, at araberne er vigtige for Israel.

Netanyahu er med andre ord ude i en vild manøvre, hvor han gerne vil tiltrække arabiske stemmer til Likud, samtidig med at han håber på støtte fra et parti, der primært er kendt for at være fjender af Israels arabere.