Nyt fra Israel ved udgangen af 2020

Fjerde valg på to år er en realitet
Da der hverken kunne samles flertal for finanslovene for 2020 og 2021 eller en udsættelse af forhandlingerne herom, blev det israelske parlament Knesset automatisk opløst den 22. december, og der er nu planlagt valg til den 23. marts 2021.
Allerede nu er to nye partier stiftet og partiet ’Blå og Hvid’, der ledes af forsvarsminister Benny Gantz, er splittet og ser ikke ud til at komme til at spille nogen stor rolle fremover.
Premierminister Netanyahu presses af fortsat at have flere retssager mod sig samt af kritik af hans og regeringens styring af landet gennem Corona-krisen. Spørgsmålet er, om den længst siddende premierminister i Israel, endnu engang kan samle tilstrækkelig opbakning fra både egne vælgere og fra andre partier.
 
Nedlukning og høje COVID-19 smittetal
Efter COVID-19 smittetallene faldt under og efter den anden nedlukning af Israel i september-oktober, er tallene de seneste uger steget foruroligende og nærmer sig det høje niveau sidst i september.
En del af forklaringen er måske, at den ustabile politiske situation og en regering i splid med sig selv, har betydet, at der ikke har været en tydelig og konsekvent styring af retningslinjer og restriktioner, sådan som det faktisk var tilfældet i foråret.
Nu har regeringen dog med virkning fra 27.  december indført en tredje nedlukning, som foreløbig løber de næste 2 uger.
Der er strenge indrejserestriktioner og lige nu er Danmark sammen med England blandt en håndfuld lande, hvorfra der nu er lukket helt af for indrejse til Israel på grund af nye virus-mutationer.
 
Fuld fart på vaccinationer
I løbet af blot ni dage, har man i Israel vaccineret en halv million mennesker med første dosis af den nye vaccine mod COVID-19.
Dermed ligger Israel helt i front internationalt med antal vaccinerede i forhold til befolkningsstørrelse.
Et af målene er, at alle sårbare skal vaccineres inden udgangen af januar og allerede nu er over 20% af befolkningen over 60 år blandt de vaccinerede.