Overblik: Ildebrande i Israel

Siden tirsdag i sidste uge har Israel været ramt af ildebrande over det meste af landet. I løbet af fem dage har omkring 100 brande, hvoraf de fleste har været i Haifa, tvunget mere end 60.000 mennesker til at forlade deres hjem. Mange af dem er dog nu vendt tilbage.

 

Ifølge myndighederne er de mange brande nu under kontrol, og derfor kan man så småt begynde at gøre status. Det store spørgsmål er, hvor mange af brandene der er påsatte, og hvor mange der skyldes det tørre, blæsende vejr i Israel. Politiet sagde søndag, at omkring en tredjedel af de cirka 100 brande er decideret ildspåsættelse. Man har i den forbindelse arresteret 35 personer, som mistænkes for at stå bag – eller for at opfordre til ildspåsættelse; de fleste er palæstinensere fra Vestbredden, og nogle er israelske arabere. Dermed må Israel nu forholde sig til endnu en form for terror.

 

Men til trods for ildspåsættelserne har de sidste dage også vist stort samarbejde mellem israelere og palæstinensere og arabere. Eksempelvis i Haifa, hvor mange arabere har hjulpet til med at huse de mange evakuerede beboere. Også Det Palæstinensiske Selvstyre har assisteret i form af otte brandbiler og cirka 40 brandmænd.

 

Mange lande har desuden sendt fly til Israel, som har hjulpet med slukningsarbejdet: Rusland, Tyrkiet, Grækenland, Frankrig, Spanien, Canada, Cypern Italien, Kroatien, Aserbajdsjan, Ukraine, USA og Egypten.

 

Her er nogle øvrige fakta om brandene i Israel – der kan dog være lidt forskel på tallene fra medie til medie. Disse tal er fra Times of Israel søndag:

 

Katastrofens omfang

Cirka 180 personer er kommet til skade og har modtaget behandling.

Ingen er omkommet.

527 hjem i Haifa er ødelagt.

1.700 beboere i Haifa kan ikke vende tilbage til deres hjem.

2.000 brandmænd har bekæmpet brandene siden tirsdag, heriblandt 40 palæstinensere.

35 personer er arresteret og mistænkt for ildspåsættelse.

 

Også naturen har lidt enormt stor skade. Kæmpe naturreservater er brændt af. Træer er brændt ned, og mange dyr er døde. Det vil tage mange år at genopbygge alt det. Det er med andre ord en omfattende katastrofe, hvis økonomiske og menneskelige konsekvenser er enorme.

 

Heldigvis skulle blæsten aftage senere på ugen, så forhåbentlig kan brandvæsenet og myndighederne holde brandene under kontrol indtil da. Men skaden er allerede sket, og man mener, at der er blevet ødelagt for omkring to milliarder shekel.