Palæstinensisk terrorist dræber to i Tel Aviv

Det fjerde terrorangreb siden 22. marts ramte Israel torsdag aften. En palæstinensisk terrorist fra Jenin på Vestbredden gik amok med sit skydevåben uden for baren Ilka, som ligger i en befolket gade i den israelske storby. Her var der god stemning, folk sad ude og hyggede sig og spiste sammen – en lun forårsweekend var netop begyndt. Pludselig begyndte terroristen at skyde mod tilfældige, og der udbrød kaos. Nogle gemte sig under borde, andre løb i panik. ”Vi gemte os, folk begyndte at skrige – det var forfærdeligt,” fortæller en af dem, der var til stede på en restaurant ved siden af Ilka.

Mindst ti personer blev kørt på hospitalet efter at være blevet ramt af skud. Kort efter måtte lægerne erklære to døde. Ofrene var to mænd på 27 år. De to var barndomsvenner og kom fra Kfar Saba.

Efter at have affyret adskillige skud flygtede terroristen, og mere end 1000 sikkerhedsfolk gennemsøgte byen for at finde gerningsmanden. Samtidig blev alle opfordret til at blive indendørs, så længe terroristen var på fri fod.

Jagten varede i hele ni timer. Til sidst lykkedes det to agenter fra efterretningstjenesten Shin Bet og to betjente fra politiets antiterrorenhed Yamam at finde manden ved en moske i bydelen Jaffa, hvor han gemte sig. Det forlyder, at terroristen først gjorde tegn til at ville overgive sig, men kort efter trak sit våben – hvorefter betjentene skød og dræbte ham.

Med de to tragiske dødsfald torsdag er det samlede antal af terrorofre siden 22. marts nu oppe på 13.

 

Massivt sikkerhedsopbud

I dag sørger hele Israel over tabet af de to unge mænd. Fordømmelser af det modbydelige angreb strømmer ind – også fra Det Palæstinensiske Selvstyres præsident, Mahmoud Abbas.

Men samtidig med sorgen gør Israel sig klar en ny dag, hvor terrortruslen er stor. Ramadanen er begyndt, og der er fredagsbøn. De to ting kombineret øger i sig selv risikoen for uro og vold. Når der samtidig er en tendens til, at det ene angreb udløser det næste, ja, så er Israel nødt til at være i allerhøjeste alarmberedskab.

”Vi vil udvide vores kamp mod terror – ved at være offensive, ved at være defensive og gennem efterretningsarbejde. Den pris, vi vil kræve fra dem, der angriber os, vil være stor,” lød det fra forsvarsminister Benny Gantz.

Det forlyder dog, at myndighederne ikke vil lægge restriktioner på antallet af personer, der må komme ind på Tempelpladsen. Over 100.000 personer forventes at befinde sig i områderne ved Damaskusporten og vejen derfra og hen til Tempelpladsen.