Sådan ser Hamas’ dybeste terrortunnel ud

I oktober 2020 meddelte det israelske militær, IDF, at man havde opdaget den dybeste terrortunnel, der nogensinde var fundet. Den lå omkring 70 meter under jordens overflade.

Her cirka halvandet år senere er der så offentliggjort videooptagelser fra tunnelen. IDF har nemlig inviteret Channel 12 til at komme med en tur under jorden.

Den israelske soldat, der som den første israelere gik ind i tunnelen i 2020, gav en guidet tur til en journalist.

En video fra deres tur kan ses via dette link.

Sidste år blev Israel færdig med en betonmur under jorden, der skal standse truslen fra terrortunnelerne. Muren er placeret et stykke inde på israelsk territorium. Og tunnelen blev opdaget, efter at den havde krydset selve grænsen mellem Israel og Gaza – men inden den var nået til betonmuren. Hamas, som har bygget tunnelen, var nået mere end 20 meter ind på israelsk territorium, forlyder det.

 

Var i fuld gang med arbejdet

Den IDF-soldat, som var første mand i tunnelen, fortæller, at arbejdet med at grave var i fuld gang, da de opdagede tunnelen. Det kunne han se, da han kom derned. Graveredskaber var blevet efterladt, og det var tydeligt, at arbejderne var flygtet kort forinden.

Han beskriver også, hvordan det er at befinde sig sådan et sted:

»Pulsen er høj, og man er på vagt. Du går med dit våben foran dig, og alle sanser er åbne. Der er kun foran og bag.«

Tunnelen er kun en smule bredere end en person, og det er derfor en klaustrofobisk oplevelse at gå dernede i mørket.

Tunnelerne har været en stor trussel mod Israel. Under krigen med Hamas i 2014 ødelagde man omkring 30 af slagsen – siden har man ødelagt yderligere 20. Og for nylig blev man altså færdig med den underjordiske mur, der skal beskytte Israel mod overraskelsesangreb i fremtiden. Muren har censorer, så den kan registrere gravearbejde i nærheden. Det var disse censorer, der gjorde, at IDF i 2020 opdagede den tunnel, som offentligheden altså nu har fået at se med egne øjne.