Smotrich får fuld kontrol over udvidelse af bosættelser

Israels regering, som kom til magten for cirka et halvt år siden, er vel nok den mest bosættervenlige i statens historie.

Allerede i februar godkendte man byggeriet af 7-8.000 nye boligenheder i de israelske bosættelser på Vestbredden.

Og søndag blev der så taget et par store beslutninger, som vil sætte yderligere fart på byggeriet. Bezalel Smotrich blev forfremmet, således at det nu er ham, der ene og alene skal og kan godkende nye byggerier. Ud over at være finansminister er han »minister for Forsvarsministeriet«. Normalt er det forsvarsministeren, der står for godkendelserne, men på grund af Smotrichs noget specielle ministerpost kan det nu være ham, der står med de store beslutninger. Og Smotrich, som er leder af det nationalreligiøse parti Religiøs Zionisme, bor selv i en bosættelse. Det samme gør en stor del af hans vælgere.

Smotrich kan fremover beslutte at udvide eksisterende bosættelser. Han kan også lovliggøre såkaldte udposter, som ellers bliver betragtet som ulovlige. Han kan dog ikke godkende nye bosættelser – det kræver opbakning fra hele regeringen.

Samtidig med forfremmelsen af Smotrich kom det frem, at det udvalg under Forsvarsministeriet, der godkender nye bosættelser, skal mødes i denne uge – med planen om at godkende 4.560 nye boliger. Mange af disse kommer til at ligge i de bosættelser, som ikke grænser op til Israel. Disse er de mest kontroversielle, fordi de er markant sværere at indlemme i staten Israel, hvis det en dag skulle lykkes at indgå en aftale om oprettelse af en palæstinensisk stat i området. Derfor vil de måske skulle ryddes for at gøre en palæstinensisk stat mulig – og jo flere mennesker der bor i dem, jo sværere vil det være.


Bezalel Smotrich er finansminister, minister i Forsvarsminsteriet og bosætter. (Foto: GPO/Kobi Gideon)

Både fordømmelse og glæde

Ikke overraskende er det en beslutning, som deler vandene.

Fra USA’s regering lød der mandag morgen en klar fordømmelse. Bidens administration er »dybt bekymret« og ser udviklingen som en »forhindring for fred« - en formulering, der ofte bruges. Amerikanerne er skuffede over, at Israel nu udvider igen, efter at man i februar lovede at »standse diskussioner om nye bosættelser i fire måneder«. Det ser ud til, at Israel går lige til grænsen og har tænkt sig at fortsætte udvidelsen, nærmest dagen efter at de fire måneder er gået. Den aftale blev indgået under et møde i Aqaba – med både israelsk og palæstinensisk deltagelse og med USA som arrangør.

Det ser altså ud til, at forholdet mellem Israel og USA går i den forkerte retning. Det er også kommet til udtryk, ved at Biden endnu ikke har inviteret Netanyahu på besøg i Det Hvide Hus.

Til gengæld er der stor glæde at spore hos bosætterne. Yisrael Gantz fra Benjamin Regionalråd (det politiske råd for nogle af bosættelserne) hylder beslutningen, fordi den vil »gøre bebyggelse til ren rutine i stedet for at være en nyhedshistorie«.

På samme måde siger lederen af Samaria Regionalråd, at »man skal stoppe med at behandle bosætterne som andenrangsborgere. Det bør ikke være sådan, at borgere i Judæa og Samaria skal bruge godkendelse fra hele regeringen, når man vil bygge et hjem eller en børnehave.«