To israelske kvinder mister livet under raketregn

Siden mandag aften har Hamas og andre palæstinensiske grupper i Gaza affyret hundredvis af raketter – primært mod Ashkelon og andre byer i det sydlige Israel, men også nogle med retning mod Jerusalem. Flere bygninger er blevet ramt, og tirsdag eftermiddag kostede det to kvinder livet.

Det israelske militær, IDF, har svaret igen ved at ramme adskillige Hamas-mål i Gaza.

Mandag var den årlige Jerusalemdag, hvor mange israelere går gennem landets hovedstad med israelske flag for at fejre genforeningen af byens østlige og vestlige del i 1967. Hamas benyttede dagen til at komme med et ultimatum. Hvis ikke Israel havde trukket sine sikkerhedsstyrker på Tempelpladsen tilbage inden klokken 18, ville man angribe. Israel fulgte naturligvis ikke terrorgruppens ordre.

 

137 raketter på fem minutter

Hamas har sagt, at de tirsdag eftermiddag affyrede hele 137 raketter i løbet af fem minutter for at gøre det umuligt for Israels missilskjold at følge med.

Kort efter blev Ashkelon af en lignende meget intensiv raketregn. Angrebet kostede de to første israelere livet i forbindelse med det seneste døgns raketregn. Der er tale om to kvinder. Ifølge israelske Channel 13 er det en ældre kvinde og hendes hjælper, som ikke nåede hen til beskyttelsesrummet.

Derudover er adskillige israelere såret. Barzilai-hospitalet siger, at de har behandlet 74 personer.

I Gaza har 20 personer ifølge Hamas mistet livet som følge af de israelske modangreb. Israel siger, at mange af dem er personer fra Hamas, og at nogle af de civile tab i Gaza skyldes, at raketter affyret fra Gaza ramte ned på Gaza-siden af grænsen.

 

Militæroperationen har fået et navn

Israel har udkæmpet tre krige mod Hamas siden midten af nullerne. De har alle fået et navn. Om dette udvikler sig til en regulær krig, vides ikke endnu. Men israelerne har givet navnet »Operation Guardians of the Wall«. Dette kunne tyde på, at man fra israelsk side anser det som et muligt scenarie, at det kan udvikle sig til krig.

En talsmand for IDF siger, at man ikke på nuværende tidspunkt kan udelukke, at det ender med en invasion af Gaza på landjorden. Også selvom man ved, at et sådant skridt utvivlsom vil koste mange menneskeliv.

Forsvarsminister Benny Gantz har sagt, at »for hver dag Hamas angriber Israel, vil vi sætte terrororganisationerne flere år tilbage«. Budskabet er klart. Israel har tænkt sig at reagere hårdt og prompte for at beskytte sine civile, der lige nu bombarderes.

Det forlyder, at Hamas tirsdag eftermiddag har tilbudt Israel våbenhvile, men at Israel har afvist.

Ifølge Avi Issacharoff fra The Times of Israel, vurderer Israel måske, at det i denne situation er nødvendigt at ramme Hamas endnu hårdere. Og at en våbenhvile lige nu kun vil give ro i en kort tid. Ifølge Issacharoff kan Hamas’ ledere meget vel have forregnet sig og undervurderet Israels tilgang til situationen.

Han peger desuden på, at palæstinenserne på Vestbredden har været relativt lidt involveret i de uroligheder, som finder sted lige nu. Det er i højere grad palæstinensere i Jerusalem (og arabiske israelere) samt naturligvis Hamas, der har været på barrikaderne. Derfor er sandsynligheden for en ny intifada ikke så stor som sandsynligheden for en ny krig, vurderer han.