Våbenhvile kan være tæt på, men angrebene fortsætter

Noget kunne tyde på, at en våbenhvile mellem Hamas og Israel er rykket tættere på. En talsmand for Hamas har sagt til CNN, at han forventer en våbenhvile senest fredag. Samtidig er det internationale pres for en våbenhvile øget. USA’s præsident, Joe Biden, sagde til Benjamin Netanyahu i en telefonsamtale onsdag, at han forventer ”en markant deeskalering”.

Samtidig har Israels efterretningsminister, Eli Cohen, sagt, at Israel ”vil afslutte operationen, når de mener at have nået deres mål”. Målet for Israel er blandt andet at ødelægge Hamas’ tunnelnetværk, våbenlagre og affyringsramper. Således har IDF det seneste døgn fortsat bombardementerne af netop disse mål.

 

8 timer uden raketter

Som et yderligere tegn på, at en våbenhvile kan være på trapperne, blev der ikke affyret raketter fra Gaza i tidsrummet mellem klokken 1 natten til torsdag og klokken 9 torsdag morgen.

De otte timer med ro blev afbrudt af endnu en salve af raketter mod israelske byer tæt på Gaza. Alle borgere, der bor mindre end 4 km fra Gaza, er blevet bedt om at forblive hjemme og tæt på et beskyttelsesrum.

Torsdag morgen affyrede Hamas også et anti-tank-missil mod en af det israelske militær (IDF’s) busser, som heldigvis var tom. En person kom til skade.

Der er nu blevet affyret mere end 4000 raketter fra Gaza. De fleste af dem har krydset grænsen og er blevet elimineret af Israels missilskjold eller er landet i et øde område. Nogle er landet i Gaza og har såret og dræbt palæstinensere. Og nogle har ramt israelske byer.

Dødstallet i Israel er lige nu 12. 11 civile og 1 soldat. I Gaza forlyder det, at mindst 227 personer er døde. Det vides ikke, hvor mange af dem, der er Hamas-folk. Det er også uklart, hvor mange der er døde som følge af de israelske angreb, og hvor mange som er døde af Hamas-raketter, der er landet i Gaza.

 

Uro på Vestbredden

Onsdag angreb en palæstinensisk kvinde fra Vestbredden soldater lidt uden for bosættelsen Kiryat Arba, da hun begyndte at skyde mod dem med en pistol. Kvinden blev skudt og dræbt.

Der har været en del andre forsøg på at angribe soldater på Vestbredden. Og tirsdag var der en stor og voldelig demonstration i nærheden af Ramallah. Her blev to soldater skudt, og tre demonstranter blev skudt og dræbt. Det er endnu uvist, om det var soldater, der skød de tre demonstranter. Der har være flere tilfælde, hvor demonstranter har affyret skud mod soldater.

De seneste dage har der også været sammenstød mellem palæstinensere og politi ved Damaskusporten i Jerusalem