Zelenskij takker Højesteret efter afgørelse om ukrainske flygtninge

Kort efter at krigen i Ukraine brød ud, besluttede Israels indenrigsminister, Ayelet Shaked, at Israel højst ville udstede visum (som varer længere end turistvisum) til 5000 ukrainske flygtninge. Det skyldtes blandt andet, sagde hun, at man samtidig ville give de cirka 20.000 ukrainere, som allerede befandt sig i Israel, lov til at blive.

Men nu har Israels Højesteret slået fast, at begrænsningen på 5000 ikke er lovlig. Dermed vil der ikke fremover være en formel begrænsning på, hvor mange ukrainske flygtninge der kan komme til Israel.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, har på Twitter sagt tak. »Retsstaten og respekten for menneskerettigheder er lige præcis det, som kendetegner et ægte og udviklet demokrati,« skrev han blandt andet. Også Israels diasporaminister, Nachman Shai, hyldede beslutningen og sagde, at den var i overensstemmelse med »vores moralske forpligtigelse som en jødisk nation«.

 

Ikke fri adgang

Beslutningen betyder dog ikke, at alle ukrainere frit kan få længerevarende tilladelse til at være i Israel. Shaked og Indenrigsministeriet har stadig ret til at afvise ukrainere (og alle mulige andre), der vil ind i landet. Men afvisningen kan ikke længere ske med henvisning til, at der allerede er 5000 ukrainere, der har fået visum.

Som det er lige nu, kan alle ukrainere dog få lov at rejse ind i tre måneder på et turistvisum (ligesom alle andre). Shaked sagde i marts, at rigtig mange ville misbruge denne mulighed og rejse ind og så blive i lsrael ulovligt efter de tre måneder.

Det tyder dog ikke på, at det har været tilfældet. Højesteret kunne nemlighenvise til, at hele 4.409 ukrainere, siden krigen brød ud, er rejst ind i Israel på turistvisum og også er rejst ud igen inden for de tre måneder.

En anden af Shakeds grunde til at sætte en begrænsning er, at hun gerne vil bevare Israel som en jødisk stat – og derfor med et stort flertal af jøder.

Det er sådan, at alle ukrainere, som er jøder, ifølge israelsk lov kan få lov til at blive statsborgere i landet. De er med andre ord meget velkomne. Reglerne om indrejse gælder derfor de mange ukrainere, som ikke er jøder, men som måske har familie eller venner i Israel og derfor gerne vil flygte dertil.