75 år – midt i strid og uro

Staten Israel fejrer i disse dage sit 75-årsjubilæum. Den 14. maj 1948 udråbte de jødiske ledere en jødisk stat i det gamle bibelske land Israel. Jubilæumsdatoen falder i år på 26. april efter den jødiske kalender.

Jubilæet træffer et tidspunkt, hvor Israels befolkning er dybt splittet, og hvor mange af landets venner i udlandet spørger sig selv om, hvad der dog sker i Israel i øjeblikket.

Det rejser spørgsmålet: Er 75-årsjubilæet overhovedet noget at fejre?

For jøder er der rig grund til at fejre de 75 år. Overlevende fra Holocausts ragnarok i Europa fandt et fristed. Det samme gjorde jøder fra ufriheden i det gamle Sovjetunionen. I dag er det jøder, der er presset af antisemitisme i Frankrig og krig i Ukraine, og jøder, der ikke føler, at de frit og fuldt ud kan praktisere deres jødiske identitet, hvor de bor.

Set i forhold til de vanskelige vilkår, staten har haft i de første 75 år, er der opnået overraskende meget. Det er ikke en lille sag, at der blomstrer et moderne, demokratisk samfund midt i Mellemøsten!

For kristne er der lige så rig grund til at fejre de 75 år. I Bibelen lovede Gud, at han i de sidste tider igen vil samle Israels folk i Israels land. Landet skal blomstre, og folkets forhold til Israels Gud skal genoprettes. Det skal ske som et vigtigt skridt på vejen frem mod den nye jord, hvor paradis-tilstandene genoprettes.

Men hvad med det, der sker i Israel netop nu? Folket er dybt splittet over regeringens planer om en retsreform. Ekstremister har fået ministertaburetter. Kan vi overhovedet glæde os over staten Israel lige nu?

Et modspørgsmål: Holder vi op med at glæde os over Danmarks eksistens, hvis vi er uenige med den siddende statsminister? Får Rasmus Paludan os til at droppe grundlovsdag? Nej! Hverken farven på den til enhver tid siddende regering eller ekstremisterne stjæler glæden over vores lands eksistens.

Staten Israels eksistens er stadig et fantastisk under! Derfor siger vi:

Et varmt tillykke med de 75 år til staten Israel!

Et hjerteligt tillykke til jødiske samfund ud over verden med staten Israel!

Som kristne glæder vi os med jer over statens første 75 år og ønsker, at de næste 75 år må bringe Israel og os nærmere den endelige opfyldelse af Guds fantastiske fremtidsløfter.