Aldrig et kedeligt øjeblik

I 1982 var England og Argentina i krig om Falklandsøerne, og medierne summede af begivenhederne. Jeg var 17 år og husker stadig en bemærkning fra en god ven af Israel. Den lød cirka sådan: »Det kan godt være, at verden har rettet sit fokus mod Falklandsøerne nu, men om kort tid vil det pege mod Israel igen, for Israel er centrum i verden, og Gud har stadig planer med dem. Og sådan vil det blive ved med at være.«

Der er nok noget om det. Der er »aldrig et kedeligt øjeblik«, når det gælder Israel – som en gammel engelsk bogtitel lyder. At det ikke er kedeligt, omfatter også ting, der gør ondt: fx en krig hvert årti og konstante angreb over grænserne.

De politiske forhold i Israel er bestemt heller ikke kedelige, for slet ikke at snakke om, at der hvert år kommer nye immigranter til Israel i en skala, som vist forholdsmæssigt overgår alle andre lande.

Alene de seneste to år har budt på tre valg til Knesset, og i denne måned går det løs igen. Årtiers dødvande i fredsbestræbelserne blev i 2020 afbrudt af aftaler med fire arabiske stater. USA’s rolle i Mellemøsten blev forandret under Obama og Trump, og for Israel er det en svær balancegang at opretholde fornuftige forbindelser til både Rusland, USA og Kina, alt mens den nye æra med arabiske forbindelser åbner nye muligheder – og bekymringer?

Israels rolle i verden er unik. Det gælder i Guds frelsesplan, men så sandelig også i det globale politiske samfund, herunder relationerne til stormagterne.

Der er flere bibelske eksempler på, at jøder har haft indflydelse på verdensherskere. Og USA’s nye præsident, Joe Biden, har allerede udpeget jøder til en række tunge poster, hvilket i nogle situationer kan få betydning for Israel; ligesom Trumps jødiske svigersøn har haft betydning.

Det bliver aldrig kedeligt, fordi Guds frelsesplan har sit jordiske centrum i Israel, og så bliver begivenhederne i verden rettet til, så planen bliver udført i Guds time til Jerusalems fred og verdens endelige forløsning, når Jesus kommer igen.