Gud snyder ikke – heller ikke Israel!

Snyder Gud mennesker? Altså lader, som om han lover noget, og når folk så tror på det, undlader han bare at gøre det.

Nej, selvfølgelig snyder Gud ikke. Det er alle kristne vist enige om. Bibelen er fuld af udsagn om, at Gud er til at stole på. Gennem profeten Ezekiel siger Gud det selv på denne måde: »Jeg har talt, og jeg vil gøre det« (Ez 36,36).

Alligevel mener nogle kristne, at det ikke gælder Guds løfter til Israels folk. At dem kan Gud godt mange hundrede år senere give en helt anden mening. Den tankegang har jeg virkelig svært ved at forstå. I mine øjne betyder den, at Gud snyder Israel.

Lad os se, hvad det er, Gud lover, lige før han i Ezekiels Bog kapitel 36 siger, at han vil gøre det, han siger.

1) Gud lover, at han en dag vil føre Israels folk tilbage til deres land. Gud understreger, at han taler til netop det folk, der få måneder tidligere i 586 f.Kr. var blevet ført bort fra Jerusalem og resten af landet. Det er altså det jødiske folk, han taler til. Gud understreger også, at det land, de skal vende tilbage til, er lige præcis det landområde ved østenden af Middelhavet, som Gud gav Abraham.

2) Gud lover, at han en dag vil frelse Israels folk. Han vil genoprette deres forhold til Gud og gøre Messias til deres konge.

3) Gud lover, at han vil gøre det »for sit eget navns skyld«. Altså uden at Israel fortjener det. Løftet er ubetinget, og Gud vil opfylde det uanset Israels frafald.

Når de fromme i Israel i århundrederne efter Ezekiel læste disse kapitler, opfattede de dem som Guds faste løfte om, hvad han vil gøre for Israels folk i Israels land. Det var umuligt at forstå løfterne anderledes!

Hvordan kan nogle kristne så mene, at Gud 600 år senere pludselig i Det Nye Testamente skulle forklare, at han i virkeligheden mente noget helt andet? Han tænkte ikke på det jødiske folk, men på kirken. Han tænkte ikke på Israels land, men på den nye jord.

I mine øjne ville det være at snyde Israel. At sige noget, som de kun kunne misforstå.

Men sådan er Gud ikke! Det, han ubetinget har lovet Israel at gøre, det vil han gøre. For han har sat sit eget navn ind på det.

Gud snyder ikke! Heller ikke Israel!