Når israelsk politik er sørgelig

Vores kærlighed til Israel er ikke afhængig af, hvem der vinder valget 9. april. Staten Israel er et demokrati, og Israels borgere vælger heldigvis selv deres ledere.

I Ordet og Israel tror vi, at statens oprettelse i 1948 var ét led i opfyldelsen af Guds mange løfter til Israels folk. Derfor har vi siden 1948 støttet staten Israel, uanset om dens premierminister var fra Arbejderpartiet, et midterparti eller det højreorienterede Likud.

Men det betyder ikke, at vi støtter alt det, en israelsk premierminister gør. Israelske regeringer er ikke ufejlbarlige, ligesom danske regeringer ikke er det. I Ordet og Israel er der højt til loftet og stor plads til forskellige politiske synspunkter i forhold til både dansk og israelsk politik.

Men der er en grænse! Racisme, had og vold overskrider grænsen. Og initiativer, der gavner grupper, der står for den slags, er uacceptable. Desværre er det netop sådan et initiativ, den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, har taget i den nuværende valgkamp.

For at undgå stemmespild på højrefløjen pressede Netanyahu det nationalreligiøse parti Habait Hayehudi til at danne en fælles valgliste med det ekstremt højreorienterede parti Otzma Yehudit. Det betyder, at mindst et medlem af Otzma Yehudit med stor sandsynlighed vil blive valgt til Knesset. Og partiet vil tilmed være med i den blok, som Netanyahu håber at bygge en ny regering på.

Det er sørgeligt!

Otzma Yehudit bygger på en racistisk ideologi. Arabere, »venstreorienterede« israelere og messianske jøder er hadeobjekter for partiet. Dets ledere har fremsat horrible udtalelser om deres politiske modstandere som »bakterier« og »forrædere, der for enhver pris skal bekæmpes«. Folk med samme ideologiske baggrund har udført terrorhandlinger.

Den eneste trøst er, at rigtig mange israelere – fra både venstre og højre – har taget skarpt afstand fra Otzma Yehudit. Også de store jødiske organisationer i USA har været klare i deres fordømmelse af partiet og valgaftalen.

Vi støtter og elsker staten Israel, uanset hvem israelerne vælger til premierminister 9. april. Men vi støtter ikke de højreekstremistiske racister, der desværre nok bliver valgt ind i Knesset den dag. Vi glæder os over, at det store flertal af israelerne er demokratisk indstillede mennesker. Men vi finder det sørgeligt, at en israelsk premierminister ikke holder sig for god til at indgå valgaftaler, der bringer folk med en racistisk ideologi ind i Knesset.