Arabiske ledere i lækket video: Iran er større trussel end Israel-Palæstina-konflikten

Den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, er i disse dage i Polen for at deltage i en international konference om sikkerhed. Det samme er højtstående ledere fra flere arabiske lande, blandt andet Bahrain, Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater. Lande, som ikke har diplomatiske forbindelser til Israel, men som ifølge den israelske premierminister er blandt de muslimske lande, der er ved at bløde op over for Israel.

At det sandsynligvis forholder sig sådan, blev tydeligt i en video, som Netanyahus kontor ganske kortvarigt lagde på YouTube, hvor forskellige journalister fik adgang til den. Kontoret har efterfølgende ikke kommenteret lækket.

I videoen udtaler ledere fra de tre nævnte lande sig positivt om Israel og advarer mod Iran. Kampen mod Iran er også en af Netanyahus mærkesager.

Bahrains udenrigsminister, Kahlid Al Khalifa, var en af dem, der advarede om truslen fra Iran og sammenlignede den med Israels konflikt med palæstinenserne: ”Vi voksede op med at tale om Israel-Palæstina-konflikten som det vigtigste emne. Men senere opdagede vi en større og farligere udfordring i vores moderne historie, som kommer fra Den Islamiske Republik, fra Iran,” sagde han på videoen. Det er i sig selv ikke så overraskende, at Bahrain advarer mod Iran – de to landes fjendskab er velkendt. Det overraskende er, at Al Khalifa nævner Israels konflikt med palæstinenserne og siger, at den ikke er en trussel for stabiliteten i regionen sammenlignet med truslen fra Iran.

 

Har ret til at forsvare sig

Emiraternes udenrigsminister blev spurgt om , hvad han mener om Israels mange angreb mod iranske styrker. Hvor nogle helt sikkert havde benyttet chancen til at kritisere Israel, sagde han at ”ethvert land har ret til at forsvare sig, når det trues af et andet land”.

Den saudiske udenrigsminister nævnte ligesom sin kollega fra Bahrain Iran og palæstinenserne i samme sætning, da han kritiserede Iran for at støtte Hamas og Islamisk Jihad i Gaza og på den måde ”skade palæstinensernes sag”.

 

Godt nyt, valgkamp eller ej

Netanyahus politiske modstander Tzipi Livni, der lidt overraskende står i risiko for at ryge ud af Knesset ved valget 9. april, kritiserede premierministeren for at lække videoen og sagde, at det var ren valgkamp. Og det er da også oplagt, at sådan en video bliver lækket på dette tidspunkt, fordi Netanyahu gerne vil have, at israelerne ved, at det passer, når han igen og igen påstår, at Israel har forbedret relationerne til mange muslimske lande. At han har ret i det, er godt nyt for Israel. Uagtet at der er gået valgkamp i den.