Chikanen mod kristne i Jerusalem fortsætter

I 2023 har der været usædvanligt mange tilfælde af chikane og vold mod kristne – primært begået af ultraortodokse og nationalreligiøse jøder.

Pinsedag mødtes messianske jøder og kristne i Jerusalem ved Tempelbjergets sydmur for at bede sammen. Men desværre var en gruppe ortodokse/religiøse jøder mødt op for at chikanere dem. »Skrid, missionærer,« blev der råbt. Og en af deltagerne beretter til allisrael.com, at hun blev omringet og derefter sparket og slået af vrede unge.

En af Jerusalems viceborgmestre, Arieh King, havde endda opfordret de unge til at »demonstrere«. Og dagen efter udtalte han sig positivt om de unges aktion. Ikke desto mindre blev der bedt for Jerusalem pinsdag. Både kristne fra udlandet, kristne arabere fra Israel og messianske jøder deltog.

Desværre har politiet valgt at droppe sagen mod de personer, som fysisk overfaldt deltagere. Angiveligt fordi der ikke er nok beviser. Der var dog politi til stede, som selv bevidnede hændelsen.

 

Forsøg på boykot af konference

Torsdag den 15. juni var den så gal igen. Allisrael.com beretter, at en gerningsmand smadrede en mosaikrude i det lokale, som ifølge traditionen er det sted, hvor Jesus spiste med sine disciple skærtorsdag. Det ligger på Zionbjerget i Jerusalem. Gerningsmanden blev anholdt, og sagen undersøges.

Hændelsen skete dagen før en konference i Jerusalem med titlen »Hvorfor spytter nogle jøder på kristne?«. »Center for Studiet af Forholdet mellem Jøder, Kristne og Muslimer« var med til at stå for konferencen, som oprindeligt skulle være afholdt på Davidstårnets museum. Men flere myndighedspersoner fra Jerusalem Kommune klagede over det, og ifølge Haaretz har flere af borgmester Moshe Lions ansatte truet med at fyre museets direktør – noget, som borgmesterens kontor har afvist. Ikke desto mindre førte presset på museet til, at konferencen i stedet blev afholdt online via Zoom.

Viceborgmester Arieh King – som altså også gjorde sig bemærket i forbindelse med chikanen pinsedag – har kaldt konferencen »antisemitisk«. Og Jerusalems sefardiske overrabbiner Shlomo Amar har sagt, at konferencen er arrangeret af »dem, som vil udslette religion«.

En af konferencens arrangører har sagt, at dens formål rent faktisk var at undersøge, hvordan man kan få stoppet spytteriet mod kristne.

Det er nærliggende at få den tanke, at der er en sammenhæng mellem den nye regering, som med undtagelse af Likud udelukkende består af nationalreligiøse og ultraortodokse partier, og så de mange tilfælde af vold og chikane mod kristne. En del nationalreligiøse og ultraortodokse har nemlig et fjendtligt syn på kristne og deres tilstedeværelse i Israel.