Foreløbigt valgresultat: Netanyahu har ikke et flertal

Ved middagstid havde Valgkommissionen optalt cirka 90 procent af de stemmer, som blev afgivet i går. Og for en gangs skyld ser det ud til, at meningsmålingerne får ret. Det er meget tæt løb mellem Blå og Hvid og Likud, som lige nu står til at få henholdsvis 32 og 31 mandater. Ser man på det antal mandater, de kan samle, er det også meget lige.

Blå og Hvid får støtte af de to venstrefløjspartier Arbejderpartiet (6 mandater) og Demokratisk Union (5 mandater). Muligvis vil Arabisk Fællesliste (13 mandater) også støtte Benny Gantz’ parti. Det giver i så fald Blå og Hvid 56 mandater.

Likud støttes af de to ultraortodokse partier Shas (9 mandater) og Forenet Torajødedom (8 mandater) samt det nationalreligiøse Yamina (7 mandater). Det giver dem tilsammen 55 mandater. De resterende 9 mandater tilhører Yisrael Beiteinu, som hverken støtter Blå og Hvid eller Likud, men vil kæmpe for en såkaldt enhedsregering bestående af begge partier. Blå og Hvid er også åben over for den mulighed, men kun hvis det ikke er Benjamin Netanyahu, der leder Likud. Benny Gantz trådte ind i politik med det overordnede mål at få Netanyahu vippet af pinden.

Sådan ser den foreløbige mandatfordeling ud:

Blå og Hvid: 32
Likud: 31
Arabisk Fællesliste: 13
Shas: 9
Yisrael Beiteinu: 9
Forenet Torajødedom: 8
Yamina: 7
Arbejderpartiet: 6
Demokratisk Union: 5
Otzma Yehudit: 0

Oprør mod Netanyahu?

Det bliver i de kommende dage spændende at se, hvem præsident Rivlin udpeger til at forsøge at danne en regering. Hvis de ovenstående tal holder stik, og Arabisk Fællesliste giver sin støtte til Benny Gantz, så er det mest sandsynligt, at han får tildelt opgaven. Men det bliver ikke nogen let opgave. For uden Yisrael Beiteinus 9 mandater har han ikke et flertal – og Avigdor Liebermans sekulære højrefløjsparti vil næppe gå i regering, hvis det også betyder indflydelse til de arabiske partier. Derfor vil Gantz formentlig arbejde på at få højtstående Likudmedlemmer til at gøre oprør mod Netanyahu med det mål af give Likud en ny formand – som Gantz (og Lieberman) så kan arbejde sammen med.

Hvad er så chancen for, at det vil lykkes? Det er svært at sige. Ind til videre har ingen turdet eller villet udfordre Netanyahu. Men valgresultatet vil af mange på højrefløjen blive set som et nederlag til Netanyahu. Og der er grund til at tro, at flere og flere nu betragter ham som en hæmsko for partiet mere end som den stærke frontfigur, han længe har været. Desuden vil mange Likudmedlemmer måske vurdere, at de har større chance for at fin ministerpost i en enhedsregering med Blå og Hvid, end de vil have i en regering med de ultraortodokse og Yamina. Hvis Netanyahu fortsætter stilen fra de seneste år, vil han nemlig rundhåndet dele de tungeste ministerposter ud til sine støttepartier – og ikke til sine egne partifæller.

Hvis man skal udråbe nogle foreløbige vindere af valget, må det være Yisrael Beiteinu og Arabisk Fællesliste, mens de nationalreligiøse partier skuffede. Yamina fik kun 7 mandater efter at have fået omkring 10 i flere meningsmålinger. Otzma Yehudit kom ikke over spærregrænsen og spildte dermed knap 2 procentpoint på højrefløjen.

Blå og Hvid kan ende med at blive den helt store vinder, men der er mange og lange forhandlinger endnu, før vi ved det.