Kedelig milepæl: 100 drab i arabiske byer i Israel

Mandag morgen blev en 44-årig mand fra den arabiske by Bi’na i det nordlige lsrael skudt og dræbt. Det forlyder, at han sad i sin bil og blev beskudt fra en forbikørende bil.

Han blev dermed drabsoffer nummer 100 i de arabiske israelske byer i 2021. Det arabiske samfund i Israel har de seneste fem-seks år oplevet en voksende bølge af vold og drab. Selvom arabiske israelere kun udgør cirka 20 procent af landets befolkning, bliver der hver år begået markant flere drab blandt arabere end blandt jøder. Sidste år blev 42 jøder myrdet, mens 96 arabere blev myrdet. I år er tallet så nået op på 100.

De mange drab skyldes blandt andet familiefejder. Der foregår kampe mellem kriminelle familier, der forsøger at tage kontrollen i de arabiske byer. Nogle har rettet kritik mod Israels regering, fordi de mener, at man har ladet stå til og ikke har slået ned på den voksende kriminalitet med de mange drab til følge.

Israels nye regering har dog for nylig taget nogle skridt for at sætte en stopper for den lovløshed, der lader til at råde visse steder. Blandt andet har man bedt efterretningstjenesten Shin Bet om at hjælpe. Det er usædvanligt, fordi Shin Bet primært bruger deres tid på terrorbekæmpelse. Regeringen har også foreslået at udvide politiets beføjelser til at foretage ransagninger uden en dommerkendelse. Begge dele er mange arabere imod – de opfatter det som en form for straf. Regeringen forsøger derfor at fortælle dem, at Shin Bet og politiet er der for at hjælpe og bekæmpe kriminaliteten. Mansour Abbas, hvis arabiske parti Raam er en del af regeringskoalitionen, har udtalt sig positivt om de nye tiltag.

Ifølge justitsminister Gideon Saar er det påkrævet, at der tages mere effektive midler i brug: »Vi er i krig. Vi må give politiet og myndighederne bedre redskaber til at lykkes med deres arbejde,« sagde han i forbindelse med forslaget om nye beføjelser.

 

Politichef: Arabere skyld i 99 procent af mord

Ifølge Shimon Lavi, som er chef for det israelske politis nordlige distrikt, står det slemt til i hans område.

Han siger, at der er 1,3 millioner borgere i distriktet, og at cirka halvdelen af dem er arabere. Han siger også, at »de 50 procent [arabere] står bag 99 procent af mordene, 99 procent af skudepisoderne, 65 procent af tilfælde af ildspåsættelse og 80 procent af indbrud«. Hvorvidt de eksakte tal, han nævner, er korrekte, er ikke blevet verificeret.