Mød 14 jødiske familier, der overlevede Holocaust

I dag, 27. januar, er det den Internationale Holocaust Mindedag – også kaldet Auschwitzdagen, fordi den falder på dagen for befrielsen af Auschwitz-Birkenau.

Holocaustmuseet Yad Vashem, som ligger i Jerusalem, har i anledning af dagen åbnet en ny onlineudstilling, som er frit tilgængelig på museets hjemmeside.

Udstillingen handler om 14 jødiske familier, der overlevede Holocaust på en helt særlig måde – nemlig ved at have falske identitetspapirer, der overbeviste nazisterne om, at de ikke var jøder. »Remember Your Name« (Husk Dit Navn) hedder udstillingen.

Ved at klikke på en familie kan man læse deres historie og se private billeder.

 

Tre ud af fire overlevede

En af beretningerne handler om familien Angel fra Athen. Den bestod af forældrene, Isaac og Ida, og deres to sønner, Raymond og Eric.

I begyndelsen af krigen var Grækenland under italiensk styre. Men i 1943 overtog Tyskland magten i landet. Her lykkedes det Isaac at få falske papirer til hele familien. Isaac selv tog navnet Johan Agelides.

 

 

Samtidig valgte familien at dele sig op. Isaac overtalte en kollega til at lade Raymond bo hos sig. Isaac selv boede hos en kvinde ved navn Eleni Hala lidt uden for Athen. Både kollegaen og Eleni Hala blev efter krigen tildelt hædersmærket ”retfærdig blandt nationerne”. Det er Yad Vashems hædersmærke, som gives til personer, der satte livet på spil for at hjælpe jøder under krigen.

Isaacs kone, Ida, og sønnen Eric blev sammen og endte hos en familie, hvor Ida var tjenestepige. Men i 1944 fandt Gestapo ud af, at de var jøder. Nogen havde sladret. De blev arresteret og endte i Auschwitz, hvor Eric, som på det tidspunkt var 9 år gammel, blev sendt direkte til gaskamrene. Ida blev i lejren som fange og endte senere i Bergen Belsen, hvor hun overlevede. Hun vendte tilbage til Grækenland, hvor hun blev genforenet med Isaac og Raymond. Men uden Eric.

Takket være de falske papirer overlevede tre af familiens fire medlemmer. I 1978 nedskrev Raymond sit vidnesbyrd og gav det til Yad Vashem. Blandt andet for at mindes Eric og de mange andre familiemedlemmer, der ikke overlevede.

På udstillingen kan man se billeder af familien Angel og et af de falske papirer, der reddede tre af de fires liv.

Gå til udstillingen