På årsdag for delingsplan: FN proklamerer »right of return«

29. november 1947 blev der i FN’s Generalforsamling stemt om den såkaldte delingsplan, der havde til formål at oprette en jødisk stat side om side med en palæstinensisk i det område, som indtil da havde været britisk mandatområde. Delingsplanen fik flertal i FN, men blev aldrig implementeret, fordi palæstinenserne og de arabiske nabolande afviste den og i stedet erklærede krig mod Israel. Jøderne accepterede planen.

Mandag var det så 74 år siden, afstemningen fandt sted. Og det blev markeret i FN. Dog ikke på en måde, som faldt i god jord hos den israelske FN-ambassadør, Gilad Erdan.

FN afholdt nemlig et arrangement, der skulle udtrykke solidaritet med palæstinenserne, og som støttede det palæstinensiske krav om »right of return«. Det vil sige et krav om, at cirka fem millioner efterkommere af palæstinensiske flygtninge fra 1948 skal have ret til at blive statsborgere i Israel. Hvert år siden 1978 har FN brugt 29. november til vise solidaritet med palæstinenserne. 

Erdan kalder FN’s markering af 29. november »en skændsel«. Og det virker da også dybt selvmodsigende, at FN hylder palæstinenserne netop på denne dag, hvor de i 1947 afviste FN’s egen beslutning og i stedet erklærede krig mod Israel. En krig, som rigtigt nok betød, at en del arabere i Israel flygtede – men som også medførte, at rigtig mange jøder i de arabiske lande, som gik i krig mod Israel, måtte flygte. Disse jødiske flygtninge er efterfølgende blevet modtaget som statsborgere i Israel. Mens de arabiske lande i høj grad ikke har givet statsborgerskab palæstinensiske flygtninge og deres efterkommere, som FN har givet flygtningestatus.

Skulle disse mange mennesker få opfyldt deres krav om statsborgerskab i Israel, vil der ikke længere eksistere en jødisk stat, da der ikke længere vil være et flertal af jøder i Israel.


FN's Generalforsamling mødes i New York. Her fordømmes Israel oftere end alle andre lande tilsammen. (Foto: Wikimedia)

FN’s beslutning er en »skandale«

Ifølge Gilad Erdan er det derfor skandaløst, at FN støtter et krav, der vil udslette verdens eneste jødiske stat, for at markere en dag, hvor FN selv besluttede, at der skulle oprettes en jødisk stat.

»Ikke nok med, at palæstinenserne og de arabiske lande angreb Israel, den eneste jødiske stat. De forfulgte, massakrerede og fordrev også de jødiske samfund i deres egne lande. Alligevel vover FN at afholde et solidaritetsarrangement for palæstinenserne på årsdagen for palæstinensernes egen beslutning om at vælge vold. Og på den dag, hvor palæstinenserne valgte volden, vover FN endda at promovere det skandaløse og falske krav om tilbagevenden – et krav, der ville føre til den jødiske stats undergang,« lød det fra den israelske FN-ambassadør.

I den resolution, hvor man vedtog at bruge 29. november til at vise solidaritet med palæstinenserne, fremgår det tydeligt, at man støtter kravet om right of return (resolution 32/40 stk. A).

Desværre er det kun som forventet, at FN’s Generalforsamling ikke tager Israels parti. Ifølge UN Watch vil Generalforsamlingen i den igangværende periode, 2021-22, vedtage 14 resolutioner, der fordømmer Israel. Og 5 resolutioner, der fordømmer alle andre lande.