Rigsadvokat vil forbyde "racister" at stille op til valget

Om en måned og tre dage skal israelerne stemme til et parlamentsvalg for anden gang i år. Men noget tyder på, at udvalget af kandidater fra det lille ultranationalistiske parti Otzma Yehudit bliver begrænset. I hvert fald har rigsadvokat Avichai Mandelblit anbefalet Den Centrale Valgkomite at forbyde de to profiler Bentzi Gopstein og Baruch Marzel at stille op. Årsagen er, at de ifølge Mandelblit er skyldige i at opildne til racisme.

Op til valget 9. april blev partiets leder, Michael Ben Ari, diskvalificeret af samme grund.

Otzma Yehudit er et parti primært bestående af tilhængere af den berygtede rabbiner Meir Kahane, hvis parti Kach i 1994 blev forbudt og kategoriseret som en terrorgruppe. Kahane og Kach ønskede et Israel renset for arabiske borgere. Kahane blev myrdet i 1990, og efter det var Baruch Marzel leder af partiet i nogle år. Også Gopstein var en fremtrædende person i Kach.

Det er disse to personer, som sandsynligvis ikke kan komme på stemmesedlen, fordi de har brudt Israels basislov, som siger, at personer, der opildner til racisme, ikke kan vælges til Knesset.

Rigsadvokaten har blandt andet henvist til, at Gopstein under sin datters bryllup sagde: »Hvis der var en arabisk tjener her, ville han ikke servere mad, men lede efter det nærmeste hospital.« Marzel har angiveligt sagt følgende: »Når vi er færdige med at tage os af fjenden, vil milliarder af shekel blive frigjort. 60 procent af pengene fra National Insurance Institute går til fjenden.« – med tydelig henvisning til Israels arabiske borgere, som udgør cirka 20 procent af befolkningen.

Hvis valgkomiteen følger rigsadvokatens råd, vil det kun være Itamar Ben-Gvir, som er tilbage af partiets profiler. Selvom han også var medlem af det racistiske Kach, er der ikke fundet belæg for at udelukke ham.

 

Ophedet debat

Det var venstrefløjsalliancen Demokratisk Union, som havde indsendt en klage over Otzma Yehudit til Den Centrale Valgkomite. I dag var der så debat i komiteen, hvor Stav Shaffir fra Demokratisk Union deltog. Fra talerstolen rasede hun imod Otzma Yehudit og kaldte dem antizionister. Til sidst måtte ordstyreren få Shaffirs mikrofon slukket, fordi hun ikke ville rette sig efter ordren om at afslutte sit bidrag til ”debatten”. Da der kom tilråb fra Baruch Marzel, råbte Shaffir ”sagsøg mig”. Det var en henvisning til, at Itamar Ben-Gvir, som altså stadig kan komme i Knesset, allerede har sagsøgt hende en gang og i morges truede med at gøre det igen. Shaffir har nemlig sammenlignet Otzma Yehudit og Ben-Gvir selv med hhv. nazisterne og Adolf Hitler. Shaffir mener, at partiet står for ”en forfærdelig racisme”.

Otzma ligger ifølge meningsmålingerne til at få 2,7 procent af stemmerne. Det er et skridt tættere på spærregrænsen, som er 3,25 procent, i forhold til hvad partiet har ligget til den seneste tid. Skulle partiet kommer over grænsen, vil det skabe glæde hos premierminister Netanyahu, som både i denne og i den forrige valgkamp har forsøgt at hjælpe Otzma Yehudit i Knesset ved at indlemme dem i en alliance med øvrige højrefløjspartier. Det lykkedes dog ikke denne gang.

At Netanyahu på den måde har budt et racistisk og ultranationalistisk parti velkommen, er blevet kritiseret fra mange kanter.