Skæbnens time nærmer sig for Netanyahu – politi anbefaler retssag

I mere end et år har det israelske politi undersøgt landets premierminister for forskellige tilfælde af bestikkelse, svindel og magtmisbrug. Nu er der så kommet en foreløbig konklusion: Politiet anbefaler på baggrund af undersøgelserne, at der rejses tiltale mod Netanyahu i de to sager, som kaldes case 1000 og case 2000. De mener med andre ord, at beviserne mod Netanyahu er så alvorlige, at en retssag er næste skridt.

Anbefalingen og resultaterne af politiets undersøgelse gives nu videre til statsanklageren og derefter rigsadvokaten, Avichai Mandelblit, som i sidste ende skal beslutte, om Netanyahu skal tiltales. Det er dermed ikke sikkert, at der bliver en sag. Men anbefalingen er et stort skridt på vejen.

 
Sara og Benjamin Netanyahu. Sara er også mistænkt for meddelagtighed i nogle af sagerne om magtmisbrug. (Foto. Avi Ohayon/GPO)

Hvad er Netanyahu mistænkt for?

Case 1000 handler om, at Netanyahu i en lang årrække har modtaget gaver – blandt andet dyre cigarer og champagne – fra især forretningsmanden og mediemogulen Arnon Milchan, som er medejer af Channel 10. Til gengæld har premierministeren taget politiske tiltag, som har gavnet Milchans forretning.

I forbindelse med anbefalingen kom der konkrete eksempler på bordet med hensyn til, hvad disse modydelser bestod i. Og det viste sig, at flere af dem faktisk var imod staten Israels interesser. Netanyahu har blandt andet arbejdet for lovgivning, der ville give Milchan store skattefordele i Israel. Han har hjulpet ham med at forlænge sit visum i USA ved at tage kontakt til John Kerry. Og det mest tydelige eksempel var ifølge politiet, da Netanyahu støttede ideen om en frihandelszone på grænsen til Jordan, selvom det israelske Forsvar kraftigt advarede imod det, og selvom det ville koste Israel enorme summer i sikkerhedsforanstaltninger – hvorfor forslaget da heller aldrig blev til noget. Frihandelszonen ville have gjort Milchan til en endnu rigere mand, end han er i forvejen. Netanyahu har sagt, at der blot er tale om gaver mellem venner. Men den køber politiet ikke. De siger desuden, at et af hovedvidnerne imod Netanyahu i case 1000 er Yair Lapid, som er leder af midterpartiet Yesh Atid – og som i øvrigt omtales som en mulig kandidat til premierministerposten

I case 2000 er Netanyahu anklaget for at have lavet aftaler under bordet med ejeren af det store nyhedsmedie Yedioth Ahronoth, Arnon Mozes. På to optagelser kan man høre Netanyahu og Mozes tale om, at premierministeren skal vedtage lovgivning, der svækker Yedioth Ahronoths rival Israel Hayom. Og til gengæld vil Mozes så give Netanyahu bedre omtale. Det er Netanyahus tidligere tætte rådgiver Ari Harrow, som har givet optagelserne til politiet. Han er selv et hovedvidne i sagen.

 

Vil Netanyahu blive væltet?

For at Netanyahu kan blive dømt, skal han først tiltales. Og faktisk kan der godt gå nogle måneder, før den beslutning bliver taget af rigsadvokaten. Først skal anbefalingen ses grundigt igennem af statsanklageren. Og hvis rigsadvokaten derefter hælder mod at rejse sag, har premierministeren ret til en høring, før der tages en endelig beslutning. Selve høringen kan udskyde processen med op til fem måneder.

Spørger man den politiske opposition i Israel, er svaret dog klart. Netanyahu bør allerede nu gå af, fordi anklagerne og beviserne mod ham er så alvorlige. Selv sagde premierministeren tirsdag, at ”det hele vil falde til jorden”, og at anklagerne er ”uhørte”, og at det hele handler om, at hans modstandere vil vælte ham. Han fortsætter sit arbejde, nærmest som om ingenting var hændt.

Og indtil videre har han den nødvendige støtte til det. De øvrige partier i hans koalition bakker nemlig op om ham. Forsvarsminister Avigdor Lieberman fra Yisrael Beiteinu, finansminister Moshe Kalon fra Kulanu og uddannelsesminister Naftali Bennet fra Bayit Yehudi har alle udtrykt deres fortsatte støtte til Netanyahu.

 

Netanyahu har været Israels premierminister siden 2009. Han blev senest genvalgt i marts 2015, og alt tyder derfor på, at han vil sidde den nuværende periode ud, da der som sagt kan gå helt op til et år før en eventuel retssag mod ham.

Står det til manden selv, vil anklagerne ikke få nogen indflydelse på hans arbejde fremover. Men presset på ham er nu blevet markant forøget. Det samme er presset på hans politiske allierede. Mister han deres støtte, går hans regering i opløsning. En ting er i hvert fald sikkert. Premierministeren skal tvinges ud af sit kontor, når (og hvis, fristes man til at sige) han en dag forlader det.