Skyggekrig ser ud til at fortsætte: Iransk oberst dræbt

En iransk oberst ved navn Hassan Sayad Khodayari blev søndag likvideret uden for sit hjem i Irans hovedstad, Teheran. Han havde netop sat sig i sin bil, da to personer på motorcykel kørte op på siden af ham og skød ham fem gange gennem ruden.

Derudover er det yderst sparsomt, hvad man ved. Både om selve likvideringen og om obersten.

 

Stor trussel mod israelere

Khodayari beskrives som en højtstående person i det iranske militær Revolutionsgarden. Ifølge israelske aviser var han ansvarlig for flere angreb rettet mod blandt andet israelere.

Unavngivne kilder fortæller til israelske medier, at han var i gang med at planlægge kidnapninger og terrorangreb mod israeler og jøder forskellige steder i verden.

For nylig afslørede den israelske efterretningstjeneste Shin Bet, at Iran har forsøgt at lokke israelske forretningsfolk og akademikere til udlandet for at kidnappe dem. Khodayari skulle angiveligt også være en central person i dette foretagende. For eksempel mener man, at han stod bag et nyligt forsøg på at dræbe fem israelere på Cypern.      

Khodayari var medlem af den gren af Revolutionsgarden, som står for operationer i udlandet, nemlig Quds-styrkerne, som i disse år operer meget i Syrien. Khodayari menes at have været i Syrien de seneste år og vendte for nylig tilbage til Iran.


Den iranske Revolutionsgarde. (Foto: Khamenei.ir)

Tredje likvidering på godt to år

I januar 2020 stod USA bag likvideringn af Qassem Soleimani, som var leder af Quds-styrkerne. I oktober 2020 blev Irans førende atomekspert Mohsen Fakrizadeh så dræbt af hemmelige agenter – sandsynligvis fra Israel. Khodayari er altså dermed den tredje højtprofilerede iraner, som er blevet dræbt siden 2020.

Ingen har taget ansvaret, men iranerne ikke i tvivl. Præsident Raisi har sagt, at »der er ingen tvivl om, at den globale arrogances aftryk er på denne forbrydelse«. Men udtrykket »den globale arrogance« henviser han til USA og deres allierede, herunder Israel. Han lovede i samme ombæring, at Iran ville hævne sig.

Det formodes altså, at det var enten amerikanske eller israelske agenter, der skød Khodayari. Adspurgt om hændelsen svarede Israels forsvarsminister, Benny Gantz, at »staten Israel er stærk, men jeg vil ikke kommentere rygter om, hvad der sker alle mulige steder«.

 

Ydmygelse for Iran

Det er velkendt, at Israel har haft held til at gennemføre hemmelige missioner i og omkring Irans hovedstad. Derfor er det slet ikke utænkeligt, at de to motorcyklister havde israelsk pas.

For Iran er der ikke kun tale om et tab af en vigtig skikkelse i hæren. Det er også en ydmygelse, at fremmede magter endnu en gang er lykkedes med at gennemføre en mission i hjerte af Iran, som hovedstaden må betegnes som.

Nu må tiden vise, hvordan Iran vil hævne drabet. Men der er efterhånden sparet sammen til en hævnaktion. Drabene på Soleimani og Fakrizadeh betrager Iran heller ikke som hævnet endnu.

Ud over disse målrettede likvideringer består den såkaldte skyggekrig mellem Israel og Iran især af cyberangreb. Der har også været droneangreb, ligesom Israel af og til gennemfører luftangreb mod iranske militærbaser i Syrien.