Smittetal nede på 2000: Politi afbryder bryllup og arresterer brudens bror

Torsdag morgen var der gode coronatal fra Israel. I hvert fald når man sammenligner med tallene de seneste uger. Onsdag blev 2.004 personer testet positive for virussen. Det svarer til færre end 8 procent af de gennemførte tests. Tidligere har procenten været tæt på 15.

Et andet godt tal var kontakttallet, som lå på 0,8. Men lederen af landets coronahåndtering, Ronni Gamzu, siger, at man ikke skal konkludere noget, før der har været gode tal flere dage i træk.

Skulle den gode udvikling fortsætte, lægger Gamzu op til, at nogle af restriktionerne kan fjernes i næste uge. Det vil sandsynligvis betyde, at forretninger og virksomheder, der ikke har direkte fysisk kontakt med kunder, kan genåbne. Også børnehaver forventes at åbne som noget af det første.

 

Trist episode puster til intern splittelse

Overskrifterne de seneste dage har været præget af historier om sammenstød mellem politi og især ultraortodokse jøder, der bevidst overtræder forsamlingsforbuddet på 20 personer.

I dag kan man så læse om en trist episode i bosættelsen Givat Ze’ev, som fandt sted onsdag. Her blev der afholdt bryllup i et privat hjem. Festlighederne blev dig afbrudt, da politiet kom og bad festens deltagere om at tage hjem, fordi der var mere end det tilladte maksimum på 20 personer. Det ville værterne dog ikke acceptere, og det førte til, at brudens bror overfaldt en af betjentene. Et videoklip viser, at broren – med blod i ansigtet og noget groggy – bliver ført væk i håndjern efter at være blevet slået af en betjent.

Politiet har offentliggjort videoklip, der tydeligt viser, at betjentene forsøgte at tale med festdeltagerne, før det eskalerede.

Det er en trist episode, uanset hvordan man ser på det, og uanset om man sympatiserer med de festende eller med politiet. De ultraortodokse partiledere har reageret ved at kritisere politiet for aktionen. De har bedt regeringen igangsætte en undersøgelse, hvilket regeringen har accepteret at gøre.

Spørger man politichef Motti Cohen kan betjentene dog ikke kritiseres – tværtimod. ”Endnu en gang ser vi overfald på betjente, som gør deres arbejde over for dem, der overtræder loven. Jeg er ked af, at nogle vælger at fordømme dem, der angriber politiet, i stedet for at fordømme dem, der overtræder restriktionerne og skader politiet,” siger han.

Også Ronni Gamzu har støttede til at begynde med betjentene og sagde, at den slags aktioner vil fortsætte. ”Vi accepterer ikke store forsamlinger og bryllupper,” sagde han og tilføjede: ”Enhver der planlægger et bryllup nu, bringer liv i fare.”

Senere har han dog trukket sin udtalelse tilbage efter skarp kritik fra de ultraortodokse partiledere. Arrangørerne af festen har påstået, at festen overholdt restriktionerne. Noget kunne tyde på, at Gamzu nu afventer regeringens undersøgelse.

 

Episoden puster desværre til konflikten internt i det israelske samfund. De fleste er generelt kritiske over for regeringens håndtering af krisen. Samtidig er rigtig mange mindst lige så kritiske over for dem, som vælger at overtræde restriktionerne.