Spektakulær fangeflugt ender

Natten til søndag var det slut. 13 døgns flugt endte for to palæstinensiske terrorister, da israelske sikkerhedsstyrker pågreb dem i byen Jenin på Vestbredden.

De to terrorister var 6. september sammen med fire andre flygtet fra et israelsk fængsel ved det naturskønne Gilboa bjerg. Gennem en lille tunnel fra deres celle kunne terroristerne relativt let komme ned i hulrum i fundamentet under fængslet og derfra grave sig op uden for fængselsmuren.

Den mest kendte af terroristerne var Zakaria Zubeidi, tidligere leder af Al-Aqsa Martyrs’ Brigader i byen Jenin, der under den anden palæstinensiske intifada blev kendt som »selvmordsterroristernes by«. De fem øvrige var fra Islamisk Jihad.

Flugten afslørede en række svagheder i sikkerheden i det, der skulle være et af Israels mest sikre fængsler.

Blandt mange palæstinensere vakte flugten enorm jubel og sejrsstemning. Den blev set som et bevis på, at Israels sikkerhedstjenester ikke er så usårlige, som det ofte antages.

Knapt fem døgn efter flugten blev to af de undslupne arresteret i Nazaret. De havde skjult sig i naturområdet ved Mount Precipice i den sydlige udkant af byen. Arabiske beboere så dem lede efter mad i affaldscontainere og meldte dem til politiet.

Næste morgen pågreb politiet yderligere to af de seks undslupne fanger. De havde skjult sig i en arabisk landsby ved foden af Tabor bjerg. Også de var sultne og forkomne, da de blev arresteret.

Efter tilfangetagelsen af de første fire af de flygtede fanger takkede Israels sikkerhedsminister landets arabiske befolkning for hjælp til at pågribe dem. Fangerne havde angiveligt håbet at få hjælp fra israelske arabere til at flygte til Vestbredden, men det håb blev skuffet.