Støtte til Israel i Amsterdam: 73 moddemonstranter arresteret

I begyndelsen af maj florerede der et videoklip fra Amsterdam, der viste pro-palæstinensere angribe pro-israelere og jøder ved byens universitet, hvor der var en pro-palæstinensisk teltlejr – som man har set det i mange andre storbyer.

Klippet viste mænd iført keffiyeh, der angreb og slog civile med træbrædder.

Se videoklip

 

Støtte til Israel og hollandske jøder

Mandag aften var der så igen uro i den hollandske hovedstad. Det konservative parti SGP var med til at arrangere et støttearrangement for at vise sympati for Israel. Ifølge flere hollandske medier var der mere end 100 deltagere, heriblandt flere præster. Deltagerne sang salmer – og også den israelske nationalsang.

En af talerne ved arrangementet var lederen af SGP, Chris Stoffer. Han udtrykte støtte til både Israel og de hollandske jøder, som oplever antisemitisme: »Jøder føler sig ikke sikre i Holland. Så lad os støtte dem. Vi står bag jer, og vi elsker jer. Vi beder til Abrahams, Isaks og Jakobs Gud for fred her og i Israel,« lød det blandt andet.

 

73 arresteret

Men desværre kunne det fredelige arrangement ikke få lov at blive gennemført uden uroligheder.

Mange forbipasserende råbte skældsord. »Israel er fascister, Israel er terrorister« og »Børnemordere« blev der blandt andet råbt. Og mens deltagerne sang vers om fred fra Salme 133, sang moddemostranterne »viva, viva intifada«.

En stor gruppe mænd udviste voldelig adfærd, og derfor var der et stort opbud af politi, som holdt dem væk fra arrangementet. Politiet valgte at lukke tre veje, der førte ned til Dam Pladsen, hvor det hele foregik.

Hele 73 pro-palæstinensiske demonstranter blev arresteret, da de nægtede at adlyde politiets ordrer.

Et videoklip fra hændelsen viser en af de personer, som også blev filmet angribe civile med et bræt tidligere på måneden. Denne gang udviste han truende adfærd over for en betjent, som holdt ham væk ved at slå ham med sin stav. Det fremgår ikke, om han var en af de 73, som blev arresteret.

 

Stor forskel

Hændelsen i Amsterdam viser den store forskel, der ofte er på de to lejre. Den pro-israelske lejr afholder et fredeligt arrangement, hvor de udtrykker støtte til Israel, gidslerne i Gaza og de jøder, som oplever antisemitisme. Mens mange af de pro-palæstinensiske demonstranter kommer med had og opfordring til intifada.

Det er den slags, som har gjort, at jøder mange steder i Europa føler sig utrygge og ikke tør vise offentligt, at de er jøder.