Tiden rinder ud for Khan al-Ahmar

En lille beduinlandsby på Vestbredden har i de seneste måneder fået stor international opmærksomhed. Khan al-Ahmar og dens knap 200 indbyggere har fået sympatitilkendegivelser fra blandt andet EU, FN, Frankrig, Tyskland, Storbritannien, Italien og Spanien.

Årsagen er, at landsbyen står til at blive jævnet med jorden. Tilbage i maj besluttede Israels Højesteret, at landsbyen er bygget ulovligt uden tilladelse. Og landsbyen ligger i et område af Vestbredden, som kræver israelsk tilladelse til at bygge. Denne praksis har blandt andet haft den konsekvens, at også flere jødiske såkaldte ”outposts” er blevet rømmet og jævnet med jorden. Og nu er det så indbyggerne i Khan al-Ahmar, der muligvis snart bliver tvunget til at forlade deres hjem. 1. oktober udløb nemlig de to uger, som de israelske myndigheder havde givet indbyggerne til at flytte fra stedet. Fra nu af kan de israelske bulldozere komme, hvad dag det skal være. Men indbyggerne i Khan al-Ahmar er ikke flyttet.

En talsmand for landsbyen, Abu Khamis, siger til de israelske medier, at han vil stille sig foran bulldozeren med sin familie – og altså kun forlade sit hjem, hvis han tvinges til det. På samme måde har bosættere, som har boet i ulovligt byggede husede, forsøgt at barrikadere sig, og israelske betjente og soldater har måttet fysisk bære dem væk. Muligvis vil disse dramatiske scener gentage sig inden længe i den lille beduinlandsby, som ligger lidt øst for Jerusalem i nærheden af bosættelsen Kfar Adumim. Men Abu Khamis siger, at det nærmest er umuligt for palæstinensere at få tilladelse til at bygge i det område.

De israelske myndigheder har tilbudt beboerne at de kan flytte ind i et område et stykke derfra i nærheden af Abu Dis. Her har regeringen gjort klar til, at de kan flytte ind, men tilbuddet er blevet afvist. De palæstinensiske indbyggere i Abu Dis har desuden advaret Khan al-Ahmars borger om, at de ikke ønsker dem som naboer.

Ud over landsbyens knap 200 indbyggere er der en skole i Khan al-Ahmar med cirka 150 elever, der kommer fra området. Den står også til at blive ødelagt.

 

Vil aflyse besøg

Som nævnt har sagen fået stor international opmærksomhed. Mange lande har fordømt Israels beslutning og opfordret til at annullere den.

Efter planen skal den tyske kansler, Angela Merkel, på officielt besøg i Israel senere i dag. Men hun har angiveligt besluttet at aflyse besøget, hvis rydningen af den lille landsby påbegynder, inden hun tager afsted.