Trump til FN’s Generalforsamling: Flere lande vil slutte fred med Israel

I disse dage »mødes« FN’s Generalforsamling. Men ikke i organisationens hovedkvarter i New York, som man normalt ville gøre. Til gengæld holder de mange forskellige ledere deres taler til et webkamera.

Tirsdag var den amerikanske præsident, Donald Trump, så på den virtuelle talerstol. Her talte han blandt andet om de to fredsaftaler, Israel har indgået med henholdsvis De Forenede Arabiske Emirater og Bahrain. Aftalen med Bahrain blev indgået så sent som i sidste uge, og en israelske delegation fløj tirsdag til Bahrain for at aftale de nærmere detaljer i landenes nye relation.

 

»Et nyt Mellemøsten«

USA har haft en afgørende finger med i spillet i begge aftaler, og Trump forventer, at flere aftaler er på vej.

»De ved, at det vil være godt for dem og godt for verden. Vi agter at levere flere fredsaftaler inden for den nærmeste fremtid, og jeg har aldrig været mere optimistisk, når det gælder regionens fremtid (…). Disse banebrydende aftaler er begyndelsen på et nyt Mellemøsten.«

Ifølge Trump skyldes den diplomatiske succes, at USA har brugt »nye tilgange for at opnå nye resultater«.

 

Flere aftaler på vej

Ifølge både israelske og amerikanske ledere er der en god håndfuld lande, som meget vel kan følge trop og indgå en formel fredsaftale med Israel. Nogle af de lande, der nævnes i den sammenhæng, er Oman, Sudan, Marokko og Saudi-Arabien. Også lande som Qatar og Pakistan er blevet nævnt af nogle. Det, som typisk afholder muslimske lande fra at indgå fred med Israel, er, at de kræver oprettelsen af en palæstinensisk stat først.

Men der er ingen tvivl om, at de to aftaler har været med til at antyde en form for paradigmeskifte på den front. At to lande har taget skridtet som de første, kan meget vel gøre det lettere for de næste lande at gøre det samme. Og det forlyder, at der er stor interesse.

Der er især stor interesse for at samarbejde med Israel i kampen mod Iran, som mange ser som en trussel for Mellemøsten. Derudover er der mange økonomiske fordele ved at samarbejde med Israel, da det vil medføre nye handelsaftaler.

Donald Trump og hans folk har bevist, at de kan skabe resultater ved at gøre tingene på nye måder. Det er den udvikling, vi ser lige nu, et rigtig godt eksempel på.