Uro i Sheikh Jarrah blusser op – politiker i karambolage med politi

Jerusalem-kvarteret Sheikh Jarrah var et brændpunkt i forbindelse med krigen mellem Hamas og Israel i maj 2021. Det skyldes, at der er en juridisk strid om, hvem der har ret til at bo i nogle huse i området. Aktuelt står en palæstinensisk familie til at blive bortvist fra det hus, de har boet i længe, fordi huset er ejet af jøder.

I løbet af weekenden var Sheikh Jarrah så igen centrum for uro og ballade. Fredag kastede ukendte gerningsmænd en brandbombe mod et hus, hvor der bor jøder. Beboerne var ikke hjemme, da det skete, men brandvæsenet måtte rykke ud og slutte ilden. Det er angiveligt ikke første gang, det pågældende hus udsættes for hærværk.

 

Kontroversielt kontor midt på gaden

Lørdag udbrød der så voldelige sammenstød mellem jøder og palæstinensere. Seks blev arresteret. Samme dag annoncerede Itamar Ben Gvir fra det meget højreorienterede parti Religiøs Zionisme, at han ville opsætte et interimistisk kontor over for det hus, der var blevet angrebet. Det ville han gøre i protest mod politiets – ifølge Ben Gvir – manglende beskyttelse til jøderne i området, hvor der bor et flertal af palæstinensere.

Søndag kom »kontoret« så op at stå. Det førte til yderligere uro og flere anholdelser. Men konflikten ændrede sig også, så den mere og mere kom til at handle om politiet og Ben Gvir.

Betjente henvendte sig til ham for at bede ham fjerne sit kontor igen, da det ifølge politiet bidrog væsentligt til uroen. Det ville Ben Gvir dog kun gøre, hvis der kom en permanent sikkerhedsforanstaltning foran huset. Søndag aften valgte politiet at tage sagen i egen hånd og fjerne kontoret. Og så eskalerede det.

 

Ben Gvir: Minister bad politiet banke mig

Et videoklip fra natten til mandag viser Ben Gvir i karambolage med betjente. Ben Gvir forsøger at møve sig forbi en gruppe betjente, der afspærrer vejen for ham. Og pludselig besvimer Ben Gvir.

Den kontroversielle politiker kom på hospitalet. Allerede mandag morgen var han dog tilbage i Sheikh Jarrah, denne gang med forbinding om hovedet. Og han havde ikke i sinde at lægge en dæmper på gemytterne.

Ben Gvir beskylder nemlig Omer Barlev (minister for offentlig sikkerhed) for personligt at have beordret politiet til at banke ham. Umiddelbart er der dog ikke noget i videoen, der viser, at politiet har slået ham.

Tidligere havde Barlev skrevet på Twitter: »Aldrig har en politiker løftet sin hånd mod politet.«

Det er svært at sige, hvad der helt præcist er sket. Men sagen har i hvert fald taget en uventet drejning. Lige nu er det Ben Gvirs beskyldninger mod ministeren og politiet, der lader til at være den store historie.