Vil forbedre FN’s indsats mod Hizbollah i Libanon

Ben-Gurion Lufthavn, atomkraftværket i Dimona, havnen i Ashdod, IDF’s hovedkvarter ved Tel Aviv samt civile og kommercielle mål. Det var nogle af de helt konkrete lokationer, som Hizbollah-leder Hassan Nasrallah nævnte i et interview med tv-stationen Al-Manar 12. juli. Fælles for lokationerne var, at de ifølge Nasrallah alle er mulige militære mål for Hizbollah. I interviewet lovpriste han terrorgruppens militære styrke, blandt andet deres langtrækkende missiler, som kan ramme præcise mål. Disse missiler gemmer Hizbollah i landsbyer, på skoler og andre steder, hvor der er civile. Det betyder, at det er svært for Israel at gøre noget ved det, når først våbnene er kommet ind i Libanon. De fleste transporteres fra Iran via Syrien.

På et kort over Israel udpegede Nasrallah de nævnte steder for at illustrere Hizbollahs styrke. Noget, som må opfattes som en direkte trussel mod Israel.

I tillæg til truslen i interviewet er det for nyligt kommet frem, at den israelske efterretningstjeneste Shin Bet har afsløret et iransk netværk, der har forsøgt at rekruttere arabiske israelere og palæstinensere til at levere information om forhold i Israel. Fx om militærbaser, sygehuse, politistationer og personer i militæret og efterretningstjenester. Shin Bet kunne fortælle, at langt de fleste personer, som havde fået henvendelse fra iranerne, havde afvist at blive informant.

Iran er tæt knyttet til Hizbollah, som kan siges at være det shiamuslimske lands forlængede arm. Og skal man vurdere risikoen for, at konflikten mellem Hizbollah og Israel eskalerer, er man nødt til at se på Irans situation og tage den med i betragtning.

Lige nu er det især iranernes meget anspændte forhold til USA, der fylder overskrifterne. Flere iranske militæraktioner i Hormuzstrædet, som forbinder Den Persiske Golf og Omanbugten, har fået USA til at opruste i området. Skulle det anspændte forhold her udvikle sig, kan det meget vel medføre øget agressivitet fra Hizbollah over for Israel. Det lyder måske lidt ulogisk, men forklaringen er, at Israel er USA’s tætte allierede, og derfor vil et angreb mod Israel så at sige være en måde at angribe USA på – set med iranske øjne.

 
Danny Danon sammen med den tidligere amerikanske FN-ambassadør Nikki Haley. Israel og USA vil styrke UNIFIL, som er FN's gruppe i Libanon.

Vil give FN’s styrker i Sydlibanon flere beføjelser

Som et led i israelernes kamp for at stække Hizbollah har landets FN-ambassadør, Danny Danon i samarbejde med USA foreslået at give UNIFIL øgede beføjelser. UNIFIL er FN’s Midlertidige Styrke i Libanon. Her har gruppen siden 1978 – og særligt siden Libanonkrigen i 2006 – haft til opgave at holde øje med Hizbollah.

Men gruppens arbejde er slet ikke effektivt nok, hvis man spørger Danny Danon. Derfor vil han tgive UNIFIL øget beføjelse og pålægge dem større ansvar for at rapportere:

  • UNIFIL skal have beføjelse til at gå ind i en hvilken som helst libanesisk landsby eller et hvilket som helst område uden forudgående særlig tilladelse fra de libanesiske myndigheder.
  • UNIFIL skal pålægges at rapportere, hvis Hizbollah forhindrer dem i at få adgang til et hvilket som helst sted. I dag sker det nemlig ofte, at Hizbollah forhindrer UNIFIL’s arbejde, uden at det bliver rapporteret.

 

”Desværre er det i dag sådan, at der er mange områder, de (UNIFIL) ikke har adgang til. Og når de bliver nægtet adgang, er det mindste, de kan gøre, da at rapportere, præcis hvor det er sket, og hvem der har nægtet dem adgang. Det gør de ikke, og det sker dagligt,” siger Danon til Jerusalem Post.

Hizbollah menes at have et lager på mellem 100.000 og 150.000 raketter og missiler. Langt størstedelen af kortrækkende og ikke-præcise. Der findes ikke andre ”private”, ikke-statslige, hære i verden med så stort et våbenarsenal.