Iran går langt over grænsen med drone på israelsk territorium

Verbale trusler og mindre angreb mod våbenkonvojer blev lørdag afløst af direkte krigshandlinger, og konflikten mellem Israel og de iranske styrker i Syrien har nået helt nye højder.

Israel har længe advaret mod Irans militære tilstedeværelse i Syrien og omkring Damaskus. Lørdag viste advarslerne sig at være meget reelle. En iransk drone fløj ind over israelsk territorium – en handling, der i mere end en forstand var grænseoverskridende. Reaktionen kom da også prompte. Efter halvandet minut i Israel blev dronen skudt ned. Det viste sig at være en drone, som er fremstillet i Iran med vestlig teknologi. Det er en type drone, som er meget svær at lokalisere på en radar, og i den henseende var det en stor succes for Israel at kunne eliminere den.

 

Angriber 12 steder i Syrien

Men nedskydningen af dronen var ikke nok. Den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, har længe og i utvetydige vendinger advaret Iran mod at testes Israels militære styrke. Som svar på dronen angreb IAF 12 steder i Syrien, blandt andet flere luftbaser. Et af målene var den syriske T-4-luftbase, hvorfra dronen blev afsendt. Israel offentliggjorde senere et billede af dronen på basen, som ifølge Israel delvist er overtaget af iranske styrker. Det israelske militær, IDF, tweetede lørdag, at ”tolv mål, inkl. tre luftforsvarsbaser og fire iranske mål, som er en del af Irans militære tilstedeværelse i Iran, er blevet angrebet.” Angrebet mod T-4-basen blev udført af otte kampfly. De blev mødt af tungt antiluftskyts fra den syriske hær. Det lykkedes dem at ramme et israelsk F-16-fly, som vendte om og fløj tilbage mod Israel, hvor det styrtede ned i nærheden af Kibbutz Harduf. I flyet sad to piloter, som skød sig selv ud i faldskærm inden nedstyrtningen. Den ene blev lettere såret, og den anden blev hårdt såret, men er nu i stabil tilstand.

Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder har meddelt, at seks personer – både syrere og ikke-syrere – omkom ifm. de israelske angreb. IDF kalder den omfattende aktion for en stor succes. Ikke blot på grund af den svækkelse af det syriske/iranske luftvåben, som gengældelsesangrebet forårsagede. Men også på grund af det signal det sender til Iran og Syrien, med hensyn til Israels efterretninger. Efterretningsminister Yisrael Katz sagde, at ”de og vi ved, hvad vi ramte, og det vil tage dem noget tid at forstå, hvordan vi ramte disse mål. Det var skjulte steder, men vi har efterretningstjenester og evner til at vide, hvad der foregår, og det beviste vi”.

Opfattelsen hos de israelske kommentatorer er da også, at Iran/Syrien undervurderede Israels evne til at svare igen, og at det israelske modsvar vil få dem til at tænke sig om en ekstra gang, inden de igen forsøger at sende en drone eller andet ind over grænsen. På trods af det vækker weekendens begivenheder stor bekymring. De viser, at Israels advarsler er begrundede, og at Syrien/Iran har en åbenlys intention om at konfrontere Israel, nu hvor man har besejret Islamisk Stat. Begivenhederne viser også, at Rusland nok ikke er den ven i Syrien, som man havde håbet på. Netanyahu håber, at Putin vil bruge sin magt i Syrien til at forhindre angreb mod Israel. Det tyder mest af alt på, at han forholder sig passiv og lader Iran og Syrien angribe og lader Israel svare igen. Dette er en antydning af, at Putin er mere allieret med Syrien og Iran, end han er med Israel.

Markerer drastisk udvikling

Ud over manglen på hjælp fra Rusland hæfter kommentatorerne sig ved, at lørdagens angreb markerer en stor udvikling med hensyn til, hvordan Iran og Israel kæmper mod hinanden. Det er første gang, de to lande var i direkte åben konfrontation. Tidligere har det været via Hizbollah, som holder til i Libanon og er støttet af Iran. Angrebene i lørdags øger risikoen for en decideret krig, fordi den uskrevne regel om at undgå direkte kamp nu ikke længere gælder.

Der er forskellige bud på, hvorfor iranerne sendte dronen ind i Israel. Nogle spekulerer i, at det var en fejl. Andre mener, at man bevidst forsøgte at fremprovokere et voldsomt svar fra Israel - muligvis for at få Putin til at reagere imod Israel. Uanset grunden er situationen meget anspændt lige nu, og for Israel handler det lige nu om at vise, at enhver aggresiv handling fra syrisk terrirorium vil blive mødt af et kraftigt modsvar - uagtet Ruslands position.