Kvinde fra Gaza: Al nødhjælpen ender hos Hamas

Der har i løbet af krigen været eksempler hist og her på, at borgerne i Gaza retter deres vrede mod Hamas og har modet til at give udtryk for, hvad de mener om terrorgruppen, der kontrollerer Gaza.

For eksempel den mand på Al Shifa-hospitalet, der i et interview med Al Jazeera sagde, at Hamas gemte sig under hospitalet, og at de i stedet »skulle tage til Helvede og gemme sig der« - før intervieweren nåede at fjerne mikrofonen.

Nu har Al Jazeeras seere så fået endnu et vidneudsagn fra en palæstinenser i Gaza, som lægger (i hvert fald en del af) skylden for palæstinensernes lidelser på deres egne ledere. Journalisten fra Al Jazeera forsøger at få kvinden til at sige, at der kun kommer meget lidt nødhjælp ind, og at den bliver givet til befolkningen. Men kvinden svarer faktisk det præcis modsatte.

Interviewet forløb sådan her:

Journalist: Situationen er svær, og hjælpen når ikke frem.

Kvinde: Al hjælpen ender nede under jorden (i Hamas’ tunneller, red.). Hjælpen ender ikke hos nationen og befolkningen. Der kommer meget.

Journalist: Der kommer kun meget lidt, og det bliver fordelt, siger de.

Kvinde: Alt går til dem (Hamas, red.). De tager det. Og de vil endda skyde mig og gøre, hvad de har lyst til, Hamas.

 

Udsagnet fra kvinden er med til at forklare, hvorfor Israel ikke bare tillader et hav af lastbiler at komme ind i Gaza med nødhjælp. Det skyldes ikke, at Israel ønsker at forværre lidelserne for civilbefolkningen. Tværtimod skyldes det, at en stor del af nødhjælpen ender hos Israels fjende, Hamas. De bruger maden til at mætte og styrke de terrorister, der kæmper mod Israel i gaderne. De bruger brændstoffet til at affyre raketter mod civile israelere.

Samtidig siger kvinden jo også, at der rent faktisk kommer ganske store mængder nødhjælp ind i Gaza. Hjælpen når bare ikke frem til dem, der skal have den.

Hvis Israel opnår sit mål om at fjerne Hamas fra magten i Gaza, så vil det være en god nyhed ikke kun for civile israelere. Det vil også være en god nyhed for de mange palæstinensere, der lider hårdt under Hamas’ nådesløse styre.

 

Palæstinenserne fortæller om livet under Hamas' regime

I begyndelsen af året udgav Center for Peace Communication en række korte animerede videoer, hvor anonyme palæstinensere fortæller om livet i Gaza under Hamas. »Whispered in Gaza« kalder de serien. Filmene viser, at det slet ikke kun er under krigen, at Hamas udnytter sin befolkning og udsætter dem for undertrykkelse. Det har stået på længe. Men under krigen er konsekvenserne for befolkningen blevet endnu større.

 Se "Whispered in Gaza" på Youtube